Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Fitnesscentra als vluchtige gemeenschappen (2007)

Dit laatste rapport in een onderzoeksdrieluik over in- en uitsluiting in de sport is de weerslag van een exploratieve studie naar sociale interacties en binding in fitnesscentra. Speciale aandacht gaat uit naar relaties met sekse, etniciteit en seksuele voorkeur. De auteurs beschrijven profielen, motivaties, gedrag en interacties van fitnesspersoneel en -beoefenaars op basis van participerende observaties, interviews en vragenlijsten. Zij concluderen dat fitnesscentra vluchtige sociale gemeenschappen vormen, waarbinnen diverse sociale contradicties optreden.
Enerzijds bestaat er een grotere vrijheid tot anonimiteit en om je niet te binden. Anderzijds ontstaan er vormen van informele onderlinge interacties en binding en ontwikkelt het personeel strategieën om klanten te behouden en de sociabiliteit te vergroten. Expliciet benoemen respondenten vooral sportieve binding, maar impliciet blijkt ook sociale herkenning van invloed op het ’thuis-gevoel’. Fitness wordt niet alleen gekenmerkt door functioneel bewegen en reproductie van sociale verschillen – het biedt veel mensen met verschillende achtergronden ook (sociaal) sportplezier.

Literatuurverwijzing: Elling, A., & Ferez, S. (2007). Fitnesscentra als vluchtige gemeenschappen. Den Bosch: W.J.H. Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
KVLO OSPO-047 Beschikbaar
Kenniscentrum Sport & Bewegen GEND-TB-0001 Beschikbaar
Mulier instituut SPOR-0059 Beschikbaar
Mulier instituut BIEB-B73 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Kenniscentrum Sport & Bewegen
tel: 030-3041100
e-mail: info@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving