Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Fysieke training bij depressie (2009)

een overzicht

Auteur(s): R. Stammes, J. Spijker

Dit artikel geeft een overzicht van de literatuur sinds 2001 over het effect van intensieve fysieke training op depressies en de wijze van toepassen ervan.

Uit de geselecteerde studies bleek dat fysieke training effectief is bij de behandeling van depressies (met matige bewijskracht) en dat de kans op somatische aandoeningen sterk vermindert (met sterke bewijskracht). Er werden twee recente meta-analysen gevonden, een recente goed opgezette studie met een gering effect, twee recentere studies met aanwijzingen voor een dosis-effectrelatie en drie studies in het kader van een additiestrategie. Er zijn interessante neurobiologische verklaringsmodellen. Indien men overweegt fysieke training in te zetten, is deskundige en betrokken begeleiding van de patiënt gewenst. Er zijn ook enige risico’s verbonden aan het voorschrijven van intensief bewegen.

Literatuurverwijzing: Stammes, R., & Spijker, J. (2009). Fysieke training bij depressie: een overzicht. Tijdschrift voor psychiatrie 11 (pp. 821-830)

Omschrijving

 • Jaar:
  2009
 • Uitgever(s):
  R. Stammes / J. Spijker
 • Mediumsoort:
  Artikel in wetenschappelijk tijdschrift
 • Tijdschrift:
  Tijdschrift voor psychiatrie
 • Trefwoord(en):