Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Het olympisch vuur in de Nederlandse harten (2017)

een studie naar de beleving van de Olympische Spelen in Rio onder de Nederlandse bevolking en de impact van de Olympische Spelen op het imago van gaststad of gastland

Auteur(s): Eva Heijnen

In deze studie wordt onderzocht welke individuele kenmerken bepalend zijn voor Nederlanders om de Olympische Spelen in Rio te volgen en in hoeverre de houding verandert over een gaststad of-gastland als men de Olympische Spelen volgt. Om de invloed van individuele kenmerken op het volgen van de Olympische Spelen en het volgen van de Olympische Spelen op het imago van gaststad of gastland vast te stellen, is een beroep gedaan op secundaire cross-sectionele data die behoren tot het Nationaal Sportonderzoek (2016, 2014 & 2012). De resultaten laten zien dat het effect van volgen vooral sterk is als de Spelen onderwerp van gesprek zijn bij mensen. De vergelijking tussen Londen, Sotsji en Rio laat zien dat Londen ook het meest positiefst is beoordeeld na de Spelen, vervolgens Rio en tot slot Rusland. Dit komt overeen met de verwachting vanuit de sociale identiteitstheorie die voorspelde dat Nederlanders een land positiever beoordelen naar mate dit land meer op Nederland lijkt. 

Literatuurverwijzing: Heijnen, E. (2017). Het olympisch vuur in de Nederlandse harten: een studie naar de beleving van de Olympische Spelen in Rio onder de Nederlandse bevolking en de impact van de Olympische Spelen op het imago van gaststad of gastland. Nijmegen: Radboud Universiteit.

Omschrijving

 • Jaar:
  2017
 • Plaats:
  Nijmegen
 • Uitgever(s):
  Radboud Universiteit
 • Collatie:
  49 p. bijl.
 • Mediumsoort:
  Scriptie