Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Hoe voetbal verscheen in Nederland (2018)

Rood en Wit, H.F.C., H.V.V. en hun kornuiten 1880-1910

De auteurs beschrijven in deze publicatie stapsgewijs de geschiedenis van het Nederlandse voetbal, tussen 1880 en 1910. Georganiseerd voetbal ontstaat uit cricket op kostscholen en door jongelui in clubverband in steden als Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Enschede.

Uit de doeken wordt gedaan hoe in Haarlem het voetbal structuur krijgt, doordat cricketende jongeren van de Haarlemse club Rood en Wit beginnen te voetballen onder de naam Haarlemsche Football Club en die vereniging op poten zetten met ledenvergaderingen en statuten. Hoe de befaamde Pim Mulier daaraan zijn steentje bijdraagt, maar evengoed zijn veel onbekendere stadgenoot Kees Pleyte.

De auteurs laten ook zien hoe in Den Haag Olympia begint en H.V.V. daarvan de bekende opvolger wordt. Hoe interstedelijke wedstrijden beginnen, maar ook de jonge cricket- en voetbalbonden een moeilijke beginfase ternauwernood overleven.

De uitgave verschijnt als special van de Sportwereld # 87-88, najaar 2018.  

Literatuurverwijzing: Luitzen, J., & Zonneveld, W. (2018). Hoe voetbal verscheen in Nederland: Rood en Wit, H.F.C., H.V.V. en hun kornuiten 1880-1910. Nijmegen: Stichting de Sportwereld.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut SPGESCH-0149 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving