Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Interaction of dietary protein with energy balance (2014)

Auteur(s): Eveline Martens

Obesitas ontstaat door een langdurige positieve energiebalans, en gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Door de sterke toename in de prevalentie van obesitas zijn hoog-eiwitdiëten populair geworden als manier om gewichtsverlies en -behoud te bevorderen. In dit proefschrift ligt de nadruk op het onderzoek of eiwitten in de voeding een rol spelen bij het voorkómen van overgewicht en obesitas, en welke metabole processen daarbij mogelijk een rol spelen. Het proefschrift beschrijft een reeks van onderzoeken naar de interactie tussen eiwitten in de voeding en de energiebalans. Concluderend, onderzoek naar de interactie tussen eiwitten in de voeding en de energiebalans biedt inzicht in de manier waarop hoog-eiwitdiëten, via het beïnvloeden van de energie-inname en het energiegebruik, preventief zijn voor het ontstaan van obesitas. Zij die laag-eiwitdiëten consumeren blijken gevoelig te zijn voor de ontwikkeling van metabole verstoringen die gerelateerd zijn aan ongunstige effecten op het energiegebruik en de ectopische vetopslag.  

Literatuurverwijzing: Martens, E.A. (2014). Interaction of dietary protein with energy balance. Maastricht: Maastricht University.

Omschrijving