Instellingen

Wij maken gebruik van cookies. Lees meer hierover in ons privacybeleid. We respecteren privacy, daarom geven we controle over de manier waarop we met gegevens omgaan.

Altijd actief
 

 

 

 
Spring naar content
Terug naar de kennisbank

De kracht van zelfgestuurde feedbeek

dit artikel hoort bij het topic Formatief evalueren van Lichamelijke Opvoeding Magazine 6 2019

Auteur(s): Bart van der Meer

Zelfregulatie past goed in het bewegingsonderwijs. Immers, het Beroepsprofiel Leraar Lichamelijke Opvoeding (Bax e.a., 2017) stelt als doel van bewegingsonderwijs om leerlingen  meer(voudig) bekwaam en enthousiast te maken om nu en later deel te nemen aan de beweeg- en sportcultuur. Voor het realiseren van dit doel hebben bewegingsonderwijzers drie sleutels: het bewegen van de leerlingen verbeteren, het bewegen positief laten beleven, en leerlingen het bewegen (zoveel mogelijk) zelf laten regelen. Omdat er steeds duidelijker wordt dat het vermogen om het leren bewegen zelf te regelen bijdraagt aan duurzame deelname aan de bewegingscultuur (Brouwer e.a., 2011) zetten we hier op een rij hoe een bewegingsonderwijzer of jeugdsportleider deze zelfregulatie kan stimuleren. We richten ons daarbij specifiek op het geven van feedback. Hierbij bekijken we feedback vanuit het perspectief van het leren bewegen, dat wil zeggen geïntegreerd in het oefenen om bewegingsvaardigheden te verbeteren en dus zonder de aandacht van de leerling al te nadrukkelijk te richten op zelfregulatie als een aparte vaardigheid.

formatief, zelfregulatie, feedback, evalueren

Literatuurverwijzing: Meer, B. van der (2019, september). De kracht van zelfgestuurde feedbeek: dit artikel hoort bij het topic Formatief evalueren van Lichamelijke Opvoeding Magazine 6 2019. Lichamelijke Opvoeding 107

Omschrijving

  • Jaar:
    2019
  • Plaats:
    Zeist
  • Uitgever(s):
    KVLO
  • Mediumsoort:
    Artikel in vaktijdschrift
  • Tijdschrift:
    Lichamelijke Opvoeding