Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Kijk op urban sports (2022)

een verkenning en afbakening van het begrip urban sports

Het Mulier Instituut heeft het begrip ‘urban sports’ verkend. Het verschilt tot nu toe sterk welke sporten en kenmerken daaronder geschaard worden. Meer duidelijkheid daarover maakt onderzoek naar de omvang van deze opkomende sporten mogelijk.

Wat is urban sport?
Urban sports is een verzamelnaam voor een breed palet aan sportieve activiteiten. Voorbeelden zijn skateboarden, freerunning, calisthenics en 3×3 basketbal. Urban sports zijn te herkennen aan de volgende eigenschappen:

  • Van oorsprong doen vooral jongeren deze sporten.
  • De sporten worden vooral beoefend in de stedelijke openbare ruimte.
  • De sporten zijn ingebed in de ‘urban culture’ en hebben hierdoor creatieve elementen.
  • De sporten worden aan anderen getoond op straat of via sociale media, vaak in de vorm van battles.

Eenduidigheid nodig om deelname aan urban sports te meten
Deze heldere afbakening van urban sports helpt om te meten hoeveel mensen deze sporten beoefenen. Dat is belangrijk voor beleidsmakers: zij stellen dat urban sports steeds populairder worden, maar kunnen dit niet onderbouwen met cijfers.
Onderzoek naar de omvang van urban sports werd tot nu toe belemmerd doordat een eenduidig beeld van urban sports ontbrak. Zo omschrijft de ene gemeente urban sports als uitsluitend ontstaan op straat, terwijl de ander ook sommige watersporten als ‘urban’ bestempelt.

Literatuuronderzoek
We hebben het begrip urban sports verkend via een literatuuronderzoek. Daarin identificeren en bespreken we veelgenoemde eigenschappen.

Literatuurverwijzing: Meijde, L. van der, Bronkhorst, A., & Pulles, I. (2022). Kijk op urban sports: een verkenning en afbakening van het begrip urban sports. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut BIEB-919 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving