Spring naar content
Terug naar de kennisbank

LadyFit: sportaanbod voor oudere migrantenvrouwen (2019)

redenen voor deelname en uitval en de meerwaarde van Lady Fifty Five, factsheet 2019/24

LadyFit is een sportvereniging opgericht door vrouwen en voor vrouwen van alle leeftijden en culturen in en om de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het programma Lady Fifty Five is gericht op oudere migrantenvrouwen.

In deze factsheet onderzoekt het Mulier Instituut welke belemmeringen oudere migrantenvrouwen ervaren om fysiek actief te worden en te blijven en wat de meerwaarde is van het programma Lady Fifty Five.

Uit het onderzoek blijkt dat oudere migrantenvrouwen vooral fysiek actief zijn vanwege gezondheids- en psychosociale motieven. Het helpt hen om fit en gezond te blijven, maar ze sporten ook omdat het gezellig is en om mentale problemen tegen te gaan.

Belemmeringen voor oudere migrantenvrouwen om te (blijven) sporten en bewegen zijn voornamelijk fysieke klachten en praktische factoren als tijd, afstand en kosten. Oudleden van LadyFit benoemden ook het belang van voldoende en goede begeleiding en een divers en aantrekkelijk beweegaanbod.

De belangrijkste meerwaarde van het programma Fifty Five is het sporten in een gelijkwaardige groep, waarin de deelnemers zich veilig voelen en persoonlijk worden begeleid.

Het bereiken en behouden van deze relatief kwetsbare groep vrouwen, en daarmee ook het bevorderen van een duurzame actieve leefstijl, blijft niettemin een belangrijke uitdaging voor de toekomst.

Literatuurverwijzing: Dellas, V., Reitsma, M., & Elling, A. (2019). LadyFit: sportaanbod voor oudere migrantenvrouwen: redenen voor deelname en uitval en de meerwaarde van Lady Fifty Five, factsheet 2019/24. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving