Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Lifeguarding in Nederland (2023)

hoe zijn toezicht en hulpverlening geregeld langs de Nederlandse stranden? factsheet 2023/29

Nederland kent 27 kustgemeenten. Die hebben allemaal hun eigen samenwerking of indeling voor toezicht en hulpverlening langs de kustgebieden. In dit factsheet wordt gekeken welke afspraken hierover zijn gemaakt binnen de kustgemeenten.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van VWS, naar aanleiding van Kamervragen over zwemveiligheid.

Prestatie-eisen
De meeste gemeenten baseren het beleid op ervaring en advies van lifeguardorganisaties en/of voortzetting van bestaande afspraken. Deze afspraken gaan vooral over de manier van toezichthouden en de kwaliteit van lifeguards.

Evaluatie
In de meeste gemeenten worden de afspraken geëvalueerd. De evaluatie wordt vaak gedaan met gesprekken of locatiebezoeken van gemeentelijke toezichthouders. In de evaluatie komt de naleving van werkafspraken, knelpunten en verbeterpunten aan bod.

Budget
In een paar gemeenten wordt er elk jaar een vast bedrag beschikbaar gesteld voor toezichthouden en hulpverlenen langs de kust. In andere gemeenten wordt er elk jaar opnieuw gekeken naar het budget dat beschikbaar is.

Verantwoording
In totaal hebben 12 van de 27 Nederlandse kustgemeenten gereageerd op de vragenlijst. Twee gemeenten hebben de contracten met de lifeguardorganisaties gegeven.

Literatuurverwijzing: Hollander, E., & Hoekman, R.H.A. (2023). Lifeguarding in Nederland: hoe zijn toezicht en hulpverlening geregeld langs de Nederlandse stranden? factsheet 2023/29. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving

 • Jaar:
  2023
 • Plaats:
  Utrecht
 • Uitgever(s):
  Mulier Instituut
 • Collatie:
  13 p. fig.
 • Mediumsoort:
  Factsheet
 • Trefwoord(en):