Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Mannen mogen sporten bij Ladyfit (2015)

fitness en taekwondo voor vluchtelingen in Utrecht

“Ik zie ze nog komen die eerste keer, timide en in elkaar gedoken.” Zo liepen vluchtelingen uit Syrië en Eritrea binnen bij sportschool Ladyfit, herinnert Jamila Achahchah zich. Later, op weg naar buiten, zagen de nieuwe bezoekers er heel anders uit. Rechtop en druk pratend liepen ze terug naar hun tijdelijke onderkomen in de Utrechtse Jaarbeurs. “Ik zal ze missen als ze in november uit Utrecht weggaan”, zegt Achahchah, oprichter en bestuurslid van het tien jaar oude Ladyfit.

Dialoog

Ladyfit is meer dan zomaar een sportschool. Ladyfit heeft niet alleen aandacht voor sport en gezondheid. Tot de missie hoort hulp aan de leden, vooral vrouwen met een islamitische achtergrond, bij het versterken van hun maatschappelijke positie. Dialoog en ontmoetingen zijn instrumenten bij het stimuleren van zelfredzaamheid.

Mannelijke vluchtelingen zijn actief in de Utrechtse sportschool Ladyfit. “Het is een echt succes.”FOTO: Mannelijke vluchtelingen zijn actief in de Utrechtse sportschool Ladyfit. “Het is een echt succes.”

Ladyfit is een sportvereniging van en voor vrouwen. Er werken uitsluitend vrouwelijke instructeurs en het ledenbestand bestaat volledig uit vrouwen. Van hen zijn er 22 opgeleid om leden te begeleiden bij fitness en andere sportieve activiteiten. Ladyfit heeft projecten opgezet als Happy Hour en de Ladybusinessclub. Het Happy Hour is een bijeenkomst met een hapje en een drankje om elkaar beter te leren kennen. De Ladybusinessclub is een training om vrouwen die een eigen zaak willen opzetten voor te bereiden op inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Zweet

Ook nu het aantal vluchtelingen sterk is gestegen, toont Ladyfit dat het een bijzondere club is. Ladyfit kwam meteen in actie toen bekend werd dat er een tijdelijke opvang kwam in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar verblijven alleen mannen, maar dat is geen probleem. Sinds eind september werken zo’n vijftien vluchtelingen zich op donderdag en vrijdag in het zweet op sportpark Nieuw Welgelegen in de wijk Kanaleneiland. De sportschool werkt samen met de lokale organisaties Harten voor Sport en Welkom in Utrecht.

Het duurde even voordat Ladyfit de goede wegen had gevonden. Jamila Achahchah: “Bij wie moesten we zijn? Hoe krijg je de vluchtelingen hiernaartoe? Toen we eenmaal de wegen gevonden hadden, hebben we om hulp gevraagd.” Het kostte wat moeite de zaken te regelen. “Regelen dat er vrijwilligers helpen bij het vervoer naar Nieuw Welgelegen, vrijwilligers voor de opvang bij de deur en de balie en mensen voor de begeleiding.”

De mannen maken eenmaal in de sportruimte goed gebruik van de fitnessapparatuur. Ze kunnen ook lessen taekwondo volgen. “Het is een echt succes”, zegt Achahchah. “Natuurlijk hebben deze mannen allemaal hun eigen verhaal. Ze zijn zonder uitzondering gevlucht voor geweld en vernietiging. Sporten is zonder barrières, sporten kun je in alle talen.”

Maaltijd

Afgelopen vrijdag was er een warme maaltijd. Via de Ladyfit-app werden de dames opgetrommeld. Het was tot haar verrassing zó geregeld, zegt Achahchah. “Ik denk dat het bij de meeste vrouwen een religieuze basis heeft. Ze willen eigenlijk veel meer doen. Wij kunnen voor de verbinding zorgen.” Dat gebeurt uit de losse pols. “Wij vragen mensen nooit om vrijwilliger te worden. Wij zijn gewend mensen te vragen om te helpen, wij zitten niet zo in dat systeemdenken. We hoeven nu maar te roepen en iedereen doet graag mee.”

Acht mensen hebben geholpen met het bereiden van een maaltijd voor 25 man. En Ladyfit kreeg hulp van café Morgen, dat ook is gevestigd op Nieuw Welgelegen. “Het was echt een heel mooie dag. Voor de mannen was het een feest van thuiskomen, met de bekende geuren van de Arabische keuken en vrouwen die de Arabische taal machtig zijn. Er kon gepraat worden zonder tussenkomst van smartphones, wat vaak niet goed gaat omdat de vertaalmachines niet goed zijn. Er zit een hoogleraar bij die vloeiend Engels spreekt, maar dat is niet bij iedereen het geval. Voor de vrouwen was het bijzonder dat ze op deze manier van betekenis konden zijn.”

“Het taalprobleem is natuurlijk minder groot als je samen sport. Maar je hebt wel behoefte aan goede instructie. Zo hebben we een neef van mij erbij gehaald, die ook een fitnesscentrum heeft en die Arabisch spreekt. Ook Fit for Free helpt mee. Er ontstaat nu een fijne samenwerking.” Wie wil bijdragen, moet zich wel specifiek richten op mannen. “We gaan geen aerobics of zumba geven.”

Ook als de vluchtelingen de Jaarbeurs verlaten, wil Ladyfit verder op de ingeslagen weg. Nog te bezien is op welke manier precies. Achahchah: “Als je de verhalen hoort van die mensen, ze zijn hartverscheurend. En als je ze nu ziet, dan treft je de verslagenheid over wat er in hun land gebeurt, ze zijn vol ongeloof over wat hun is gebeurd.” Sporten helpt. “De vluchtelingen gaan met een glimlach de deur weer uit.”

Literatuurverwijzing: Haar, M. ter, & Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) (2015). Mannen mogen sporten bij Ladyfit: fitness en taekwondo voor vluchtelingen in Utrecht. Sportexpert.

Omschrijving

  • Jaar:
    2015
  • Plaats:
    Ede
  • Uitgever(s):
    Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)
  • Mediumsoort:
    Online artikel
  • Trefwoord(en):