Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Naar gelijkwaardige paralympische topsport (2024)

door de ogen van de paralympische topsporter

Om de paralympische topsport gelijkwaardiger te maken aan de valide topsport moet deze volgens paralympische topsporters aantrekkelijker worden voor het grote publiek. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder paralympische topsporters van verschillende sporten.

Volgens de sporters is de paralympische topsport op dit moment niet gelijk én niet gelijkwaardig aan de valide topsport. Wel zien ze dat de paralympische topsport een inhaalslag maakt.

Meer zichtbaarheid via media en gecombineerde evenementen
De paralympische topsporters benoemen dat de paralympische topsport aantrekkelijker wordt als er meer media-aandacht voor is. Via de algemene (sociale-)mediakanalen én via de sociale media van de sporters zelf.

Daarnaast zien de paralympische topsporters de meerwaarde van het combineren van para- met valide sportevenementen. Zo wordt de paralympische topsport zichtbaarder. Dit is ook een manier om de parasport aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Indeling in klassen lastig te begrijpen
Volgens de sporters wordt de paralympische topsport ook aantrekkelijker als we de classificaties vereenvoudigen. Nu zijn de vele verschillende klassen vaak lastig te begrijpen voor toeschouwers.

Interviews met paralympische topsporters
Voor dit onderzoek spraken de onderzoekers veertien paralympische topsporters van elf verschillende sporten, met verschillende beperkingen. Ondanks deze verschillen zitten er veel overeenkomsten in hun meningen over hoe we naar een gelijkwaardige paralympische topsport kunnen bewegen.

Literatuurverwijzing: Heerschop, M., Balk, L., & Suijlekom, A. van (2024). Naar gelijkwaardige paralympische topsport: door de ogen van de paralympische topsporter. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut BIEB-1055 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving