Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Onderzoek: racisme in het profvoetbal (2020)

opiniepanel rapport

Auteur(s): Jeroen Kester

Profvoetballers ervaren vaker racisme in stadions dan nu in het nieuws komt. Toch hebben weinig teams in de Eerste en Eredivisie afspraken over wat te doen als het gebeurt.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met spelersvakbond VVCS onder 28 van de 38 aanvoerders van de Eerste en Eredivisie. De KNVB en het kabinet presenteren zaterdag 8 februari 2020 een plan om racisme in het voetbal aan te pakken.

Het onderzoek laat zien dat de racistische uitingen richting Excelsior-speler Mendes Moreira geen op zichzelf staand incident is. Bijna een derde ondervraagde profvoetballers zeggen dat minstens een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren. 21 van de 28 ondervraagde aanvoerders zeggen dat racistische spreekkoren vaker voorkomen dan uiteindelijk in het nieuws komt.

Hoewel racisme vanaf de tribunes geregeld voorkomt, zeggen maar weinig aanvoerders op de hoogste niveaus afspraken te hebben over wat ze doen in die gevallen. Teams die daar wel een plan voor hebben, zeggen dat ze direct van het veld lopen als het voorkomt.

Literatuurverwijzing: Kester, J. (2020). Onderzoek: racisme in het profvoetbal: opiniepanel rapport. 1V.

Omschrijving