Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Ouders over buitenspelen in tijden van corona (2020)

factsheet 2020/7

Dit factsheet van het Mulier instituut verkent het buitenspelen in tijden van coronamaatregelen. In de periode van 25 maart tot en met 8 april 2020 hebben voor dit onderzoek 1.347 ouders van kinderen in de leeftijd 4 tot en met 12 jaar een online vragenlijst ingevuld.

In deze gehele periode mochten kinderen vanwege de coronamaatregelen niet naar school en geen georganiseerde activiteiten, zoals sport, uitoefenen.

Uit de factsheet blijkt:

  • 91 procent van de ouders geeft aan dat hun kind, ondanks de coronamaatregelen, mag buitenspelen. Nagenoeg alle ouders hebben wel regels gesteld voor het buitenspelen, zoals voldoende afstand houden tot andere kinderen (52%) en alleen dicht bij huis spelen (45%).
  • Ouders die hun kind laten buitenspelen baseren deze keuze zowel op hun eigen gevoel (65%) als het advies van het RIVM (64%).
  • Van de kinderen die buitenspelen, speelt 42 procent meer buiten dan in de periode voorafgaand aan de coronamaatregelen.
  • De verschillen in buitenspelen zijn vergroot. Kinderen die nu buiten mogen spelen, speelden in de week voorafgaand aan de coronamaatregelen gemiddeld meer buiten (8,5 uur per week) dan kinderen die nu niet mogen buitenspelen (gemiddeld 6,3 uur per week).
Literatuurverwijzing: Slot-Heijs, J.J., Leenders, M., Jonge, M. de, & Singh, A.S. (2020). Ouders over buitenspelen in tijden van corona: factsheet 2020/7. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving