Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Risicoreductie en primaire preventie van dementie (2022)

kennissynthese van onderzoek en implementatie

De belangrijkste bevindingen in deze kennissynthese zijn:

1. Risicofactoren: er is bewijs uit observationeel onderzoek dat (i) hoge bloeddruk, ernstig overgewicht, verhoogd cholesterol, diabetes (type 2) op middelbare leeftijd, (ii) roken, alcoholgebruik, voeding en weinig lichamelijke activiteit, (iii) weinig sociale contacten of activiteiten en (iv) weinig opleiding tijdens de jeugd samenhangen met een verhoogd risico op dementie.
2. Interventieonderzoek: er is tot nu toe hoogstens een bescheiden effect te zien van multifactoriële interventies op cognitieve achteruitgang op de korte termijn op basis van neuropsychologische testen. Er is geen bewijs voor een effect op dementie of cognitief functioneren op de langere termijn.
3. Implementatie: De meerderheid van campagnes in Nederland rond cognitie en/of dementie preventie zijn niet systematisch geëvalueerd.

Literatuurverwijzing: Christie, H., & Hoevenaar-Blom, M. (2022). Risicoreductie en primaire preventie van dementie: kennissynthese van onderzoek en implementatie. Amersfoort: Alzheimer Nederland.

Omschrijving