Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Sport en bewegen in de openbare ruimte (2018)

het gebruik van de openbare ruimte voor beweegactiviteiten, factsheet 2018/20

Sporten en bewegen in de openbare ruimte wint aan populariteit. Dit factsheet geeft een beeld van de populariteit van de voornaamste beweegactiviteiten in de openbare ruimte en de beweegredenen om in de openbare ruimte te sporten en te bewegen. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de wijze waarop men gebruik maakt van de openbare ruimte en wat hierbij belangrijk wordt gevonden. Alle informatie is gebaseerd op de maandelijkse of wekelijkse deelname aan een beweegactiviteit van 16- tot en met 79-jarigen.

Enkele conclusies zijn:

  • recreatief wandelen en fietsen zijn de populairste beweegactiviteiten in de openbare ruimte, gevolgd door hardlopen en wielrennen/mountainbiken; 
  • voor de recreatieve wandelaar en fietser is in de buitenlucht zijn de belangrijkste reden om te bewegen; 
  • gezond en sportief bezig zijn is voor de hardloper en de wielrenner/fietser de belangrijkste beweegreden om in de openbare ruimte te sporten; 
  • het aanbrengen of verbeteren van verlichting is de voornaamste maatregel die gemeenten kunnen nemen om het gebruik voor sport en bewegen van de openbare ruimte te bevorderen.

De informatie komt uit het Nationaal Sportonderzoek (NSO, najaar 2017) van het Mulier Instituut.

Literatuurverwijzing: Eck, M. van, & Davids, A. (2018). Sport en bewegen in de openbare ruimte: het gebruik van de openbare ruimte voor beweegactiviteiten, factsheet 2018/20. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving