Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Sportdeelname en ervaren barrières door Syriërs in Nederland (2023)

Veel sportende Syriërs in Nederland voelen zich niet prettig op een Nederlandse sportclub en hebben discriminatie ervaren of zijn daar bang voor. Deze ervaringen en verwachtingen gelden voor zowel mannen als vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Syriërs die in Nederland wonen.

Naast (de angst voor) discriminatie komt dit mogelijk doordat ongeveer de helft van de respondenten het liefst sport met mensen van hetzelfde geslacht, die dezelfde cultuur hebben of die dezelfde taal spreken. Desondanks sport meer dan de helft van de Syriërs in Nederland en van de sporters is drie kwart wekelijks actief.

Syriërs sporten in Nederland vaker vanwege gezondheid
Syriërs sporten vooral om deze redenen:

  • voor hun fysieke en mentale gezondheid;
  • omdat ze het leuk vinden;
  • om fit te worden.

In Nederland zijn fysieke en mentale gezondheid belangrijkere redenen geworden om te sporten dan in Syrië. Dit kan komen door de veranderde persoonlijke en culturele omstandigheden, zoals als vluchteling je weg vinden in een nieuw land. Maar het kan ook te maken hebben met de sterkere nadruk op sport en gezondheid in de Nederlandse cultuur.

61 procent van de Syriërs in Nederland doet aan sport
Enkele bevindingen over hoe en hoeveel Syriërs sporten zijn:

  • Drie kwart van de respondenten sportte in Syrië. Een iets kleinere groep sport nu ze in Nederland zijn.
  • Syriërs die al langer dan twee jaar in Nederland verblijven, sporten iets vaker dan degenen die hier nog maar kort wonen.
  • Drie kwart van de Syrische sporters in Nederland is wekelijks actief.
  • De meest beoefende sporten zijn fitness en bodybuilding.
  • De sporters zijn vooral actief in een sportschool/fitnesscentrum of zelf buiten.

Vragenlijst onder 125 Syriërs in Nederland
Voor dit onderzoek is een vragenlijst uitgezet onder Syriërs in Nederland. 125 personen vulden de vragenlijst in, waarvan 30 vrouwen. De vragenlijst is verspreid via online netwerken van Syriërs en via contacten bij Vluchtelingenwerk Nederland en Zeeland. Bij het opstellen, vertalen en verspreiden van de vragenlijst en de interpretatie van de resultaten was er hulp van een Syrische journalist. Hij heeft een humanitaire achtergrond en is statushouder in Nederland.

Literatuurverwijzing: Anselma, M., Elling, A., Gómez Berns, A., & Al Drajy, Y. (2023). Sportdeelname en ervaren barrières door Syriërs in Nederland. Utrecht: Mulier Instituut.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut BIEB-986 Wordt niet uitgeleend
Mulier instituut BIEB-987 Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving