Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Sportieve beelden (2008)

monitor sportief gedrag, 0-meting, een eerste beschrijving van ervaringen van sportief en onsportief gedrag binnen de Nederlandse breedtesport

Tijdens het sportseizoen 2007-2008 hebben de NSA en Kennispraktijk Steenbergen onderzoek gedaan naar sportief en onsportief gedrag binnen de Nederlandse breedtesport. Zo’n duizend sporters, scheidsrechters, coaches, supporters en ouders hebben 90 stellingen voorgelegd gekregen over sportiviteit en respect op en rond de Nederlandse sportvelden. Het ging daarbij om fair play gedrag tijdens de sportwedstrijden, om gedrag van ouders en supporters dat van invloed is op het wedstrijdverloop en om respectvol gedrag tijdens en buiten wedstrijden dat geen invloed heeft op de wedstrijden. Hierbij is een helder beeld ontstaan over sportiviteit en respect binnen de breedtesport. Verreweg de meeste stellingen (91%) werden door een meerderheid van de sporters positief beantwoord. Op en rond de Nederlandse sportvelden lijkt sportief gedrag de norm.

Literatuurverwijzing: Hilhorst, J., Meulen, R. van der, Steenbergen, J., Witteveen, L., Cevaal, A., & Arts, W. (2008). Sportieve beelden: monitor sportief gedrag, 0-meting, een eerste beschrijving van ervaringen van sportief en onsportief gedrag binnen de Nederlandse breedtesport. Nederlandse Sport Alliantie (NSA).

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Kenniscentrum Sport & Bewegen WNS-TB-0001 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Kenniscentrum Sport & Bewegen
tel: 0318-490900
e-mail: info@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Omschrijving

 • Jaar:
  2008
 • Uitgever(s):
  Nederlandse Sport Alliantie (NSA), Kennispraktijk Steenbergen
 • Collatie:
  55 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
 • Mediumsoort:
  Rapport
 • Trefwoord(en):