Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Van Rome 1960 naar Tokio 2020 (2021)

zestig jaar Nederland op de Paralympische Spelen

Auteur(s): Janeke de Zeeuw

Van Rome 1960 naar Tokio 2020 is een naslagwerk over de Nederlandse deelname aan 28 Paralympische Spelen. De oud-paralympische deelnemers Irene Louwers-Schmidt en Delphine van Opdorp-Ariëns Kappers, onderzoeker Fons Kemper, (para)sportjournalist Robin Wubben en archivaris Steven Snijders wilden een eind maken aan foute aantallen gewonnen medailles, verkeerd gespelde namen en andere vergissingen die na zo veel jaren oppervlakkige mediaverslaggeving voor waarheden werden gehouden. Het initiatief werd omarmd door NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport en Arko Sports Media.

Behalve naslagwerk over de Nederlandse deelname aan 28 Paralympische Spelen – vanaf Rome 1960 tot en met Tokio 2020 – is dit boek ook een journalistieke geschiedschrijving van de groei, emancipatie en ontwikkeling van de paralympische sport, wier beoefenaars, zoveel is in de loop der jaren wel duidelijk geworden, door dezelfde honger – sneller, hoger, sterker – zijn bevangen als hun olympische collega’s.

Nederland speelt een bijzondere rol in die geschiedenis van de paralympische sport door de organisatie van de Paralympische Spelen in Arnhem (1980) en van de Wereldspelen in Assen (1990). Beide evenementen zetten nieuwe standaarden neer en gaven de paralympische sport een enorme boost. 

Literatuurverwijzing: Zeeuw, J. de (2021). Van Rome 1960 naar Tokio 2020: zestig jaar Nederland op de Paralympische Spelen. Nieuwegein: Arko Sports Media.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier instituut GESCH-0033 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving