Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Voorkom blessures met video's van oefeningen (2016)

Auteur(s), Organisatie(s): Dirk Schaars, Remco Tervoort, Kenniscentrum Sport

We weten dat gezonde, sterke spieren belangrijk zijn om sportblessures te voorkomen. Sportzorg.nl helpt je om fit te raken. In korte instructievideo’s geven sportmedici je advies over hoe je je spieren kunt versterken en stabieler kunt maken.

Sportzorg.nl heeft in samenwerking met een aantal sportartsen 31 nieuwe filmpjes ontwikkeld met oefeningen voor de sporter. Dit zijn oefeningen voor de knie, achillespees en lies. In het verleden zijn al filmpjes met oefeningen voor versterking van beenspieren en rompstabiliteit gemaakt.

De oefeningen kunnen ook goed helpen bij het herstellen van een blessure. Het is dan wel van belang om voor het stellen van een diagnose, het bepalen van het startmoment, de opbouw en eventuele aanpassingen te overleggen met een (sport)fysiotherapeut of sportarts.

Vanuit huis

De bedoeling is dat je met behulp van die video’s je spieren versterkt, waardoor je blessure sneller geneest of de kans dat je een kwetsuur oploopt kleiner wordt. De oefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren.

Er zijn filmpjes voor als je bijvoorbeeld een enkelblessure hebt of met knieklachten kampt. Dankzij de korte video’s leer je op een eenvoudige manier hoe je je enkels kunt versterken. Dat is belangrijk om de stabiliteit van de enkel te verbeteren en de kans op herhaling te verminderen. Je kunt de oefeningen gewoon in je huis- of slaapkamer uitvoeren en dus thuis aan je fitheid werken!

Proefschriften

De oefeningen zijn afkomstig uit proefschriften van diverse sportartsen en dus wetenschappelijk bewezen effectief. Om te kunnen profiteren van de oefeningen is het natuurlijk wel belangrijk dat je ze regelmatig blijft doen!

Mocht je geblesseerd raken en wil je je herstel versnellen of voorkomen dat je opnieuw een tijdje langs de kant staat, bekijk dan hier of er een geschikt filmpje voor jou bij staat. Daar vind je ook heel veel bruikbare oefeningen en andere nuttige informatie over het herstel van blessures.

Literatuurverwijzing: Schaars, D., Tervoort, R.T., & Kenniscentrum Sport (2016). Voorkom blessures met video's van oefeningen. Sportzorg.nl.

Omschrijving