Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Zonder anderen sporten en bewegen neemt toe (2019)

factsheet 2019/5

Auteur(s): Remko van den Dool

Dit factsheet van het Mulier Instituut analyseert hoeveel (volwassen) Nederlanders alleen sporten en recreatief bewegen. Gebruikt is gemaakt van data van het Tijdbestedingsonderzoek van 2011 en 2016 (SCP/CBS).

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Volwassenen bewegen en sporten vaker alleen. In 2016 werd 42% van de sporttijd zonder gezelschap gesport. In 2011 was dit 38%.
  • Ook recreatief wandelen en fietsen wordt door volwassenen vaker zonder anderen gedaan: 33% in 2016 en 30% in 2011.
  • Een vijfde van de sporters beoefent uitsluitend alleen een sport (21%), tegenover een derde die uitsluitend samen met anderen sport (34%).

Dit spoort met de wens naar meer flexibiliteit en het belang van gezondheid als motivatie om te sporten en recreatief te bewegen. Dit is terug te zien in de sterke groei van fitness en duursporten zoals wielrennen en hardlopen. Het zijn typen sport die gezondheid en flexibiliteit combineren, waar geen anderen voor nodig zijn en als voordeel hebben dat de sporter zelf een geschikt sportmoment kan kiezen en het eigen tempo/niveau kan bepalen. Hierdoor staat de sport, met als bijzondere eigenschappen de competitie, de organisatie door vrijwilligers, de sport specifieke accommodatie en het sociale karakter meer onder druk. 

Literatuurverwijzing: Dool, R. van den (2019). Zonder anderen sporten en bewegen neemt toe: factsheet 2019/5. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving