Spring naar content

Breng beweging in de ontwikkeling van kinderen met Nut en Noodzaak

Waarom is inzetten op beweegstimulering bij kinderen noodzakelijk? En waar draagt bewegen precies aan bij? Wij kregen deze vragen regelmatig van professionals die werken met kinderen en besloten hiermee aan de slag te gaan. Het resultaat is ‘Nut en Noodzaak’: een online publicatie met informatie en handvatten om het thema ‘belang van bewegen voor kinderen’ met ouders te bespreken. Een deel van Nut en Noodzaak is specifiek bedoeld voor de ouders zelf, professionals kunnen deze pagina delen met ouders na afloop van een consult.

Een vraag uit de praktijk

Uit onderzoek en een behoeftepeiling bleek dat professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg behoefte hebben aan een instrument dat eenvoudig ‘nut en noodzaak’ van bewegen voor jonge kinderen uitlegt. Deze professionals hebben dit nodig ter aanvulling op hun eigen kennis en voor de bewustwording van ouders.

De online publicatie Nut en Noodzaak voorziet in deze behoefte: het ondersteunt de professionals door de kennis op één plek aan te bieden. Dit verlaagt de drempel om ouders te informeren over het belang van bewegen voor kinderen. Als gevolg ontstaat er meer ruimte voor het stimuleren tot meer bewegen met de praktische handvatten en tips. Ook kan de informatie professionals helpen in gesprek met samenwerkingspartners om zo samen in te zetten op beweegstimuleren bij kinderen.

Voor wie?

Nut en Noodzaak is vooral gericht op professionals die werken met kinderen, zoals kinderfysiotherapeuten, buurtsportcoaches en professionals in de jeugdgezondheidszorg of kinderopvang. In de online publicatie wordt uitgelegd waarom bewegen belangrijk is, welke effecten het precies heeft en hoe je aan de slag kunt gaan met het stimuleren van bewegen bij kinderen. Dit alles is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. Benieuwd naar Nut en Noodzaak? Ga naar de productpagina en open de online publicatie.

afbeelding beweegrichtlijnen test

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!