Spring naar content

Cees Vervoorn wordt Manager Toegepaste Wetenschap bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Ede, 20 februari 2020

Kenniscentrum Sport & Bewegen stelt Cees Vervoorn (59) met ingang van 1 maart 2020 aan als Manager Toegepaste Wetenschap (chief science officer). In deze nieuwe functie is Cees Vervoorn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke positionering van Kenniscentrum Sport & Bewegen en zorgt hij voor het strategisch onderhoud en uitbreiding van het kennisnetwerk met de wetenschap en andere kennispartners. Dit houdt in dat hij vanuit zijn functie de verbindende schakel tussen de wetenschap en de praktijk zal zijn. Hij zal inspelen op vragen en behoeftes uit het veld maar ook zorgen dat vragen vanuit hogescholen en universiteiten op hun beurt weer naar het werkveld worden ‘vertaald’.

Cees Vervoorn
Foto: Cees Vervoorn

Cees Vervoorn houdt zich al zijn hele leven bezig met sport. Zo deed hij als zwemmer meerdere keren (1976, 1980 en 1984) mee aan de Olympische Spelen. Hij was nationaal recordhouder op de 100 en 200 meter vrije slag, en op de 100 en 200 meter vlinderslag. Cees Vervoorn is afgestudeerd bewegingswetenschapper en in 1992 gepromoveerd op hormonale reacties tijdens zware training en inspanning. Tussen 1999 en 2010 was hij Decaan van de Faculteit Bewegen, Sport en Voeding (FBSV) van de HvA.

Sinds 2010 was hij werkzaam als lector Topsport en Onderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam/Universiteit van Amsterdam. Sinds 2014 was hij tevens directeur van het Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS). Verder had Cees Vervoorn diverse nevenfuncties. Zo was hij onder meer lid van de bestuursraad van AFC Ajax, voorzitter van NLCoach en van de Nationale Doping autoriteit en voorzitter van de RvC van de Rabo Wielerploeg. Op dit moment is Cees het boegbeeld van de onderzoeksroute Sport en Bewegen van de Nationale Wetenschapsagenda.

Cees Vervoorn over zijn nieuwe functie als Manager Toegepaste Wetenschap bij Kenniscentrum Sport & Bewegen: ‘Deze nieuwe functie lijkt mij een prachtige uitdaging binnen een ambitieuze organisatie. Daarnaast doet het werk een beroep op hetgeen ik eigenlijk al mijn hele werkzame leven aan het doen ben, een verbinding slaan tussen praktijk en wetenschap. Zeker de laatste jaren zijn er in de wereld van sport en bewegen, maar ook vanuit de overheid en de sport zelf mooie ontwikkelingen gestart, die vanuit mijn functie en Kenniscentrum Sport & Bewegen verder gebracht kunnen worden. Nationaal, maar zeker ook internationaal! Kortom een positie die voelt als een prachtige kans’.

Bekijk deze video waarin Cees Vervoorn zichzelf voorstelt:

De directeur-bestuurder van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Bert van Oostveen, over de nieuwe functie van Cees Vervoorn als Manager Toegepaste Wetenschap: ‘Wij zijn zeer verheugd met zijn komst. Cees Vervoorn is een autoriteit binnen het landschap van wetenschappelijke organisaties en kennisinstellingen op het gebied van sport en bewegen.

Hij neemt dankzij zijn ruime ervaring een groot relevant wetenschappelijk netwerk met zich mee. Hierdoor is hij uitstekend in staat om bruggen tussen universiteiten, hogescholen, overheden, andere kennispartners en Kenniscentrum Sport & Bewegen te slaan. Het ontbrak binnen Kenniscentrum Sport & Bewegen nog aan een sterke relatie met de wetenschap. Deze functie zie ik dan ook als een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Aan Cees de mooie en eervolle taak om deze cruciale rol binnen het kenniscentrum te gaan vervullen.’

Over Kenniscentrum Sport & Bewegen 

Sport en bewegen zijn onmisbaar voor een sociale en vitale samenleving. 
Kenniscentrum Sport & Bewegen brengt actueel wetenschappelijk onderzoek over sport en bewegen samen met ervaringen uit de praktijk en deelt deze op tal van manieren, waaronder de website Allesoversport.nl
Daarnaast ondersteunt en adviseert Kenniscentrum Sport & Bewegen professionals bij hun vraagstukken, keuzes en doelen op het gebied van sport en bewegen met name binnen de domeinen gemeenten, sport, onderwijs en zorg. Dit zorgt voor meer kwaliteit en effectiviteit van sport en bewegen.