Spring naar content

EU-subsidies voor de sport beter benutten

Nederland heeft het afgelopen jaar maar mondjesmaat gebruik gemaakt van de Europese subsidies voor de sport. Het Erasmus+ subsidieprogramma dat naast onderwijs, opleiding en jongeren zich ook richt op sport kent slechts 5 Nederlandse sport-toekenningen. Dit is 4 procent van het totale aantal Erasmus+ sportaanvragen in Brussel. Dat is zonde, vindt Kenniscentrum Sport & Bewegen, want niet alleen het Erasmus+ programma biedt mogelijkheden voor sportsubsidie.

De whitepaper Europese financieringsmogelijkheden voor sport en bewegen geeft Nederlandse sportorganisaties, universiteiten, kennisinstellingen en sportinnovatie-bedrijven inzicht in talloze EU-subsidies. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft in deze derde editie alle nieuwe en bestaande Europese subsidies inzichtelijk gemaakt. Zo liggen er ook kansen voor projectaanvragen vanuit de sportsector bij bijvoorbeeld Horizon Europe, nieuwe programma’s zoals de Green Deal en New Bauhaus, maar ook de Europese structuur- en investeringsfondsen.

Nu ook met Curaçao en Bonaire en andere overzeese gebieden

Nieuw dit jaar zijn de mogelijkheden voor overzeese gebieden (OTCs). De eilanden maken geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie, maar hebben een geassocieerde status. De eilanden Saba, Sint-Eustatius, Sint Maarten, Curaçao en Bonaire kunnen onder andere Horizon- en Erasmus+ subsidie aanvragen of optreden als partner in subsidieaanvragen. Dat kan ook interessant zijn voor Nederlandse organisaties die al een samenwerking hebben met een van de overzeese gebieden.

Verder introduceert de EU een aantal nieuwe subsidieprogramma’s waar ook de sector sport en bewegen aanspraak op kan maken en is de wijze van verantwoording van het Erasmus+ programma ietwat vereenvoudigd. Alle ins and outs over de nieuwe mogelijkheden zijn terug te lezen in de whitepaper. Deze is tot stand gekomen met medewerking van experts van Sportsubsidie.nl en Innofius in Brussel.

Ook bijeenkomsten Europa en Sport

Kenniscentrum Sport & Bewegen deelt ook op andere manieren kennis over Europese mogelijkheden voor de sport, via bijvoorbeeld artikelen op Allesoversport.nl, een jaarlijkse inspiratiebijeenkomst Europa en Sport als de ‘call’ voor Erasmus+Sport is geopend en in de loop van 2022 ook met een strategische studiereis naar Brussel. Wie op de hoogte wil worden gehouden van deze Europa-bijeenkomsten, kan zich vast aanmelden voor de mailinglist via sportfolio@kenniscentrumsportenbewegen.nl