Spring naar content

Factsheet: Nederlanders zitten te veel, blijkt wederom uit nieuwe cijfers

Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Toch zitten we in de huidige samenleving met z’n allen steeds meer tijdens werk en vrije tijd, blijkt uit de nieuwe cijfers.

Factsheet met feiten & cijfers

Eens in de drie jaar vragen CBS en RIVM de cijfers rondom ons zitgedrag uit via de leefstijlmonitor. De onlangs gepubliceerde en daarmee meest recente cijfers zijn die van 2021, toen brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend door. Op weekenddagen zitten we gemiddeld ruim een uur minder dan op een doordeweekse dag. Meer feiten en cijfers vind je in onze factsheet.

Risico’s van veel zitten

Wie er dan precies het meest zitten? Dat zijn de jongeren, gevolgd door volwassenen. Kinderen brengen er nog het beste vanaf. Maar ook daar valt winst te boeken. Te veel zitten is namelijk niet goed voor onze gezondheid. Mensen die te veel zitten (meer dan 8 uur op een dag) en weinig bewegen hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur op een dag zitten. Daarnaast kan veel zitten leiden tot meer kans op vroegtijdige sterfte.

Advies: onderbreek het zitten regelmatig

Ook mensen die voldoen aan de beweegrichtlijnen kunnen te veel zitten. Dat komt dan vaak door een zittend beroep, aangevuld met een avondje bankhangen na dat uurtje sporten of de wandeling met de hond. In elke situatie heeft veel langdurig zitten dus nadelige effecten op onze gezondheid. Regelmatig het zitten onderbreken is daarom het advies van de Gezondheidsraad zolang er nog geen specifieke richtlijn met betrekking tot zitgedrag bestaat. Desalniettemin is zitten onderdeel van ons natuurlijke gedrag en is helemaal niet zitten niet realistisch. Zorg daarom voor de juiste balans tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen.

Meer weten?

Meer informatie over zitten, lees je in dit verdiepende artikel.