Spring naar content

FC Burgum wint titel Sportaccommodatie van het Jaar 2021

FC Burgum uit het Friese Burgum is verkozen tot ‘Sportaccommodatie van het Jaar 2020.’ De voetbalvereniging heeft de prijs in ontvangst genomen tijdens een kleinschalige bijeenkomst in het clubhuis van v.v. Angerlo Vooruit, vorig jaar de winnaar van het Beste Initiatief Duurzaamheid.

De 3 winnaars van ‘Sportaccommodatie van het Jaar 2021’
Foto: Kenniscentrum Sport & Bewegen

Ook al was de verkiezing dit jaar in verband met corona niet grootschalig georganiseerd op de Vakbeurs Sportaccommodaties, de spanning bij de pitches was er niet minder om. Alle drie de genomineerden hebben op overtuigende wijze laten zien hoe zij hun sportaccommodatie hebben verduurzaamd, met oog voor de maatschappelijke rol die ze hebben. Voor het klimaat, maar ook voor de directe omgeving. Voor de jury was het moeilijk kiezen, maar kwam na overleg tot het besluit dat FC Burgum de terechte winnaar is. Jurylid Irene Eijs van NOC*NSF: “Bij FC Burgum komt het sterkste duurzaamheid op alle vlakken tot uitdrukking. Waaronder ook de sociale en maatschappelijke rol. Ook laten zij heel goed hun zelfwerkzaamheid en de multifunctionele inzet van de accommodatie zien.”

Bekijk hier de video’s:

T.v. Berg en Dal en s.v. Grol hebben respectievelijk de tweede en derde prijs gewonnen. Ook zij mogen een cheque mee naar huis nemen, ter waarde van een bedrag waarmee ze verder kunnen investeren in verduurzaming. Jurylid Selina Roskam van RVO zegt over Berg en Dal: “Heel knap hoe zij een bestaande accommodatie volledig hebben verduurzaamd, met veel oog voor circulariteit. Ook hebben zij al hun leden heel goed betrokken en hier echt een gezamenlijk initiatief van gemaakt.”

s.v. Grol is heel sterk in het creëren van draagvlak. Binnen de club, maar ook in de omgeving. “Hun campagne ‘Zo groen als Grol’ staat als een huis en bekt goed!”, aldus  jurylid Remco Hoekman.

De award ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en is een samenwerking tussen Vakbeurs Sportaccommodaties, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen. Daarnaast zijn het Mulier Instituut en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertegenwoordigd in de jury. Iedere sporter is gebaat bij een krachtige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Een duurzame sportaccommodatie is immers toekomstbestendig, is effectief en efficiënt ingericht en creëert optimale sportomstandigheden voor iedereen.

Kijk voor meer informatie over verduurzaming in de sport op www.duurzamesportsector.nl.