Spring naar content

Help jij mee om kinderen meer buiten te laten spelen op jouw bso of kinderopvang?

Hoe vaak spelen de kinderen in jouw buurt buiten? Jantje Beton sloeg afgelopen week het buitenspeelalarm: ruim 400.000 kinderen in Nederland spelen niet of nauwelijks buiten. Zorgwekkend, want buitenspelen zorgt voor positieve effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid. Wil jij daar wat aan doen? Download dan de Toolkit Buitenspelen.

De helft van de kinderen wil meer buitenspelen

Jantje Beton onderzocht dit jaar opnieuw hoeveel kinderen buitenspelen. Het aantal uur dat kinderen tussen de 6 en 12 jaar buitenspelen laat weer een dalende trend zien. Zij spelen iets meer dan 7 uur per week buiten, terwijl dit in 2022 nog 9,5 uur per week was. Opvallend is daarbij dat de helft van de kinderen aangeeft juist meer buiten te willen spelen.

Toolkit Buitenspelen

Het aantal uur dat kinderen gemiddeld per week buitenspelen op school, BSO en in de vrije tijd is met 2,5 uur afgenomen sinds 2022. Als professional in de kinderopvang of bso kun jij hier iets aan doen! Kenniscentrum Sport & Bewegen ontwikkelde speciaal voor de kinderopvang en de bso de Toolkit Buitenspelen, vol informatie en inspiratie om de stap naar buiten te zetten. Met de Toolkit krijg je meer inzicht in het belang van buitenspelen op jouw bso of kinderopvang en ontdek je hoe je direct aan de slag kunt. 

Voorbeeldweergave toolkit buitenspelen bso

Wat vind je in de toolkit?

Er zijn twee toolkits, een specifiek voor buitenspelen op de bso en een specifiek voor buitenspelen op de kinderopvang. In elke toolkit vind je inzichten, praktische tips en ideeën om buitenspelen te stimuleren. Je krijgt feiten en cijfers, je ontdekt hoe je concreet buitenspeelbeleid kunt formuleren en hoe je kinderen én collega’s enthousiast maakt. In de toolkit vind je een:

  • Handreiking: hoe gebruik je de toolkit?
  • Tipsheet: feiten & cijfers rondom buitenspelen
  • Checklist: breng in kaart hoe buitenspelen op jullie locatie gaat
  • Buitenspeelposter: een praktische poster om ideeën en afspraken vast te leggen
  • Potje Buitenspelen: buitenspeelspelletjes die je direct kunt gebruiken

Lees hier het volledige onderzoek van Jantje Beton.