Spring naar content

Inspirerende voorbeelden in de Atlas beweegvriendelijke omgeving

De inrichting van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol als het gaat om sporten en bewegen. Hoe zorg je er als gemeente voor dat inwoners vaker de fiets pakken in plaats van de auto? Waar kun je buiten gymmen als er geen sporthal ter beschikking is? Oftewel hoe richt je de openbare ruimte in, zodat deze uitnodigt om te bewegen, spelen en sporten? Dat vind je in deze atlas: dé centrale plek voor inspirerende voorbeelden van een beweegvriendelijke omgeving.

Krijg inzicht in hoe op verschillende plekken in Nederland wordt gewerkt aan een beweegvriendelijke omgeving. Van beleefpad in de provincie Groningen tot rolstoelvriendelijke wandelroutes in Zeeland. Maak gebruik van de overzichtskaart of filter per provincie, doelgroep en type beweegvorm. Of inspireer anderen door zelf een voorbeeld uit jouw buurt toe te voegen.

Werken aan een beweegvriendelijk omgeving

De Atlas beweegvriendelijke omgeving is een instrument voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies, buurtsportcoaches, stedenbouwkundigen, planologen en andere betrokkenen bij de inrichting van de openbare ruimte, om op een overzichtelijke manier relevante voorbeelden te kunnen bekijken, inclusief bijbehorende achtergrondinformatie. De voorbeelden in de atlas geven informatie over de hardware, software en orgware. Maar ook welke beweegvormen en ontwerpprincipes er zijn toegepast en wat valkuilen en succesfactoren waren.

Doe je mee?

Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende en verrassende voorbeelden van beweegvriendelijke omgevingen. Daarom nodigen we je uit om jouw plekken of routes toe te voegen aan deze atlas. Zo kunnen anderen van jullie projecten leren en werken we samen aan een beweegvriendelijke omgeving.

Meer weten? Bekijk de Atlas beweegvriendelijke omgeving.