Spring naar content

Kenniscafé ‘Kan ik Meedoen?’ op 25 maart een groot succes

Afgelopen donderdag 25 maart vond het online Kenniscafé ‘Kan ik Meedoen?’ plaats. Professionals vanuit sport, welzijn en jeugd gingen met elkaar én met jongeren zelf in discussie over de sportdeelname van jongeren die opgroeien in armoede. Het was een levendig evenement, waarbij niet alleen in de beide studio’s maar ook in de live chat met de deelnemers thuis veel waardevolle informatie werd uitgewisseld.

Inhoudelijk programma

Het Kenniscafé, dat Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur organiseerde, trok letterlijk veel bekijks: van tevoren hadden ruim 300 deelnemers zich aangemeld om mee te kijken via de livestream. Directe aanleiding was het onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere’ dat Labyrinth Onderzoek en Advies in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen uitvoert onder jongeren die opgroeien in een gezin met geldproblemen. Onder leiding van dagvoorzitter Yasmina Aboutaleb werden de voorlopige uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd en geduid door jongeren en professionals die (in)direct in contact staan met jongeren. De inhoudelijke gesprekken werden afgewisseld met muzikale intermezzo’s door de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Olivier.

Studio Presikhaaf

Bijzonder aan het kenniscafé was de live verbinding met ‘studio Presikhaaf’, waar Arnhemse jongeren en hun jongerenwerker hun ervaringen deelden over (belemmeringen voor) sport en bewegen. Zo kwam aan de orde dat je als jongere niet altijd zin en tijd hebt om deel te nemen aan sportactiviteiten. Enerzijds heeft dat volgens hen te maken met de onbekendheid van de sportcultuur en wat sport met je kan doen. Anderzijds omdat jongeren soms echt liever iets anders willen doen. Gamen, dingen doen op je telefoon of in de buurt met eigen vrienden een balletje trappen. Melvin Kolf, founder en jongerenwerker bij Presikhaaf University gaf aan dat sporten laagdrempelig moet zijn. Dat hoeft niet altijd bij een sportvereniging, sporten in de wijk kan ook veel voor deze jongeren betekenen. Het gaat erom dat iedereen welkom is en dat in het aanbod een stuk pedagogiek zit.

‘Studio Presikhaaf’, waar Arnhemse jongeren en hun jongerenwerker hun ervaringen deelden

Contact met jongeren cruciaal

Monique Maks, directeur van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, merkte op dat geld nooit de belemmering mag zijn om niet mee te doen. Dat het vooral gaat om het voeren van de dialoog met de jongeren en met hun omgeving. Juist mensen die dicht om deze jongeren heen staan, kunnen veel voor deze jongeren betekenen door ze bijvoorbeeld via een warme band te introduceren bij de sportvereniging.
Mohammed en Mitchel zijn professionals die in nauw contact staan met deze jongeren. Ook zij spraken over korte lijntjes, luisteren naar de jongeren en aansluiten bij hun leefwereld. En vergeet de ouders niet; nog te vaak weten zij de weg niet te vinden of begrijpen onvoldoende hoe het werkt.
Ook Rogier gaf als beleidsadviseur aan dat het heel belangrijk is om sporten zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dat we dus ook verder moeten kijken dan alleen materiële ondersteuning. Op beleidsmatig niveau is het belangrijk om de participatie van deze jongeren integraal aan te vliegen. Dus niet alleen vanuit het armoede- of sportbeleid.

Sportkathedralen voor elk kind

Columnist Sheila Sitalsing vatte tenslotte het kenniscafé samen in een ijzersterke gesproken column: “De plek waar we vandaag zitten heet Werkspoorkathedraal. Kathedraal is een prachtig woord: erin ligt de belofte besloten van iets dat groot is en mooi en rijk versierd. En dat is precies wat je zou willen voor alle kinderen van dit land: je zou kathedralen voor ze willen bouwen. Prachtige sportplekken waar zij kunnen rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.”

Community of practice

We zijn allemaal bezig met manieren om deze jongeren te werven, te bereiken en aan te sluiten bij wat zij willen en nodig hebben. Manieren om hen mee te kunnen laten doen aan sport. Kenniscentrum Sport & Bewegen richt hiervoor een community of practice op. In deze community diepen we thema’s uit om met en van elkaar te leren als deelnemers; leren van theoretische inzichten, leren van praktijkervaringen en leren van de doelgroep zelf. Wil je meepraten? Meld je dan aan via onderstaande button.

Terugkijken

Wil je het Kenniscafé nog eens terugkijken? Of is er een bepaald onderdeel dat je graag opnieuw wil zien? Dat kan! Klik op de afbeelding hieronder voor de replay (de starttijden van de verschillende programma-onderdelen vind je in de omschrijving van de video).

Kenniscafe Kan ik meedoen? replay

Op de hoogte blijven

Wil je ook na dit Kenniscafé op de hoogte blijven van ontwikkelingen op dit gebied, bijvoorbeeld als de definitieve cijfers van het onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere’ gepubliceerd worden? En/of wil je graag meedenken in onze community of practice? Geef je dan hieronder op.