Spring naar content

Koning en Koningin openen tiende editie van de koningsspelen in Delft

De 10e editie van de Koningsspelen zijn 22 april 2022 geopend door Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima. Op de Brede School Poptahof in Delft vulde het paar samen met een aantal kinderen een grote fitmeter. Dat vormde het startsein voor de Koningsspelen 2022. Het thema van deze jubileumeditie van de Koningsspelen stond in het teken van fit worden. Als kennispartner van de Koningsspelen was Kenniscentrum Sport & Bewegen aanwezig bij deze energieke dag vól beweging.

Wat in 2013 begon als een eenmalig, sportief feest ter ere van de kroning, is met de tiende editie uitgegroeid tot een landelijke traditie. De Koningsspelen zorgen voor bewustwording van het belang van bewegen en gezond ontbijten. Het beweegfeest voor kinderen is een mooie opstap om meer te bewegen tijdens de schooldag.

Wil jij als professional meer weten over het belang van sport en bewegen in het basisonderwijs? We schreven erover op allesoversport.nl. Lees hier het volledige artikel.

Samenwerken voor meer beweging op school

“De Koningsspelen zorgen ook voor verbindingen in de maatschappij,” zegt Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: “Tijdens de Koningsspelen zien we waardevolle, duurzame samenwerkingen tussen scholen, sportorganisaties en gemeenten ontstaan. Dat vind ik mooi. Ik ben dan ook dankbaar dat tienduizenden leerkrachten, vrijwilligers, sportaanbieders, gemeenten en partners zich vol enthousiasme inzetten om voor de kinderen een geweldige sportieve dag te realiseren.”

Aan de Koningsspelen deden dit jaar wederom meer dan 1,2 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6.000 scholen mee. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Saba. Ook deden er Nederlandse scholen in het buitenland mee aan de Koningsspelen.

In aanwezigheid van de Koning en Koningin genoten ruim 500 leerlingen van basisschool de Horizon en basisschool de Parkschool tijdens de landelijke opening van een gezond ontbijt, het lied van Kinderen voor Kinderen en sportieve activiteiten. Naast het koninklijk paar was ook minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bij de opening in Delft aanwezig.

Plezier in bewegen met de Koningsspelen

Sportminister Conny Helder: “Fantastisch dat er vandaag zó veel kinderen de dag beginnen met bewegen. Want bewegen is ontzettend belangrijk. Door lekker te bewegen te bewegen kun je fit worden en blijven. Dat is goed voor je lijf, maar ook goed voor je hoofd. Of je nu acht jaar bent of tachtig. En het allerbelangrijkste: het is ook gewoon leuk. Dat laten de Koningsspelen heel duidelijk zien!”. De Koningsspelen vinden in 2023 plaats op vrijdag 21 april.

Koningsspelen2022
Beelden: Roos Pierson, Koningsspelen 2022

Over de Koningsspelen 

De organisatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation. De Koningsspelen worden financieel en faciliterend ondersteund door haar partners: Jumbo, PostNL, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Gezonde School, JOGG, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Pantar, Interimage, Kinderen voor Kinderen en Zappsport.

Bekijk de website om de Koningsspelen terug te kijken, je school in te schrijven of om inspiratie op te doen.