Spring naar content

Nieuw: infographic Besparing zorgkosten senioren


Welke zorgkosten kunnen bespaard worden als een 55-plusser, die nog niet aan de beweegrichtlijnen voldoet, hier wel aan gaat voldoen? Met de infographic Besparing zorgkosten senioren krijgen beleidsadviseurs, zorg-, welzijns- en sportprofessionals antwoord op deze vraag.

Wanneer we als maatschappij één 55-plusser van inactief naar actief krijgen, levert dit per persoon naar schatting ongeveer 3.000 à 4.500 euro aan besparing op zorgkosten op over de rest van iemands leven. Wanneer alle 55-plussers die nog niet aan de beweegrichtlijnen voldoen, dit wel gaan doen, kan dit landelijk mogelijk 9,5 tot 14,4 miljard euro aan zorgkosten besparen over de rest van hun leven.

Mitchell Tollenaar, specialist senioren: “In 2023 voldeed ongeveer 60 procent van de senioren niét aan de beweegrichtlijnen. Van de inwoners boven de 80 jaar was dit zelfs 80 procent. Hier valt dus nog flinke terreinwinst te behalen.”

Femke van der Pal, specialist sociaaleconomische waarde: “Er zijn veel variabelen van invloed op de uitkomst van de bedragen en daardoor zijn het schattingen, maar we kunnen wel stellen dat voldoen aan de beweegrichtlijnen leidt tot een brutobesparing van zorgkosten. Doordat de levensverwachting stijgt en blessures toenemen, kan dit ook zorgen voor extra kosten in de toekomst, die nog niet in deze besparing zijn inbegrepen. Maar voldoende bewegen zorgt vooral voor gezondheidswinst, wat zorgt voor langer leven in een goede gezondheid en een hogere levensverwachting.”