Spring naar content

Nieuwe cijfers: Nederland zit nog altijd veel 

Eens in de twee jaar publiceert het RIVM in samenwerking met het CBS de nieuwe cijfers over het zitgedrag van Nederlanders. Vandaag werden de cijfers van 2023 bekendgemaakt. De samenvattende conclusie: we zitten nog altijd veel, gemiddeld ruim 9 uur per dag. Op een doordeweekse dag zitten Nederlanders gemiddeld een uur meer (9,5 uur) dan in het weekend (8,3 uur).

Licht stijgende trend in zitgedrag Nederlanders

Ondanks dat steeds meer Nederlanders zich bewust zijn van het belang van een gezonde leefstijl, is dat in het zitgedrag nog niet terug te zien. Over de jaren heen is er een licht stijgende trend in het aantal uren die Nederlanders zittend doorbrengen. Van 8,7 uur in 2015 naar 9,1 uur in 2023. In vergelijking met de zitcijfers van 2021 is daarentegen geen stijging zichtbaar. 

Jongeren zitten het meest

Kinderen (4 t/m 11 jaar) zitten het minst met 7,3 uur per dag. Volwassenen (9,3 uur) en ouderen (8,3 uur) brachten dagelijks gemiddeld al meer zittend door. Wie er dan precies het meest zitten van alle leeftijdsgroepen in de Nederlandse bevolking? Dat zijn de jongeren (12 t/m 17 jaar). In 2023 brachten zij gemiddeld 10,4 uur per dag zittend door. Deze jongeren zitten dagelijks voornamelijk veel tijdens schoolles en het maken van huiswerk (gemiddeld 4 uur) en tijdens computer-, tablet- of smartphone-gebruik in de vrije tijd (gemiddeld 2,5 tot 3 uur). 

Risico’s van veel zitten

Veel en langdurig achter elkaar zitten heeft een negatief effect op de gezondheid. Zo verhoogt veel en langdurig zitten het risico op vroegtijdig overlijden en verschillende chronische ziekten, zoals diabetes type 2, metabool syndroom (problemen met de stofwisseling), kanker en hart- en vaatziekten. Je leest er meer over in het artikel ‘Wat maakt zitten ongezond?’.

Advies: onderbreek het zitten regelmatig

Ook mensen die voldoende bewegen, kunnen te veel zitten. Door bijvoorbeeld een zittend beroep, aangevuld met een avond bankhangen na dat uurtje sporten of de wandeling met de hond. In elke situatie heeft veel langdurig zitten nadelige effecten op onze gezondheid. De totale zittijd verminderen en het zitten regelmatig onderbreken is daarom het advies. Zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen! 

Benieuwd hoe je zitten tijdens de werkdag onderbreekt? In deze podcast krijg je tips.

Toelichting cijfers

Eens in de twee jaar vragen het CBS en het RIVM in een aanvullende module van de leefstijlmonitor het zitgedrag van de Nederlandse bevolking uit. De meest recente cijfers zijn van 2023 en zijn te vinden op Sportenbewegenincijfers.nl. Aanvullende analyse van het RIVM over de meetcijfers van 2023 volgt op een later moment.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de kennisupdate!

kennisupdate algemeen illustratie