Spring naar content

Nieuwe serie afleveringen Kenniscast sport en bewegen

Vanaf vandaag kun je weer luisteren naar een nieuwe serie podcast afleveringen. In de Kenniscast sport & bewegen gaat onze host Suse van Kleef, opnieuw in gesprek met onze eigen specialisten en delen experts ervaringen uit de praktijk. Of je nou beleidsadviseur bent en sport in je portefeuille hebt of fysiotherapeut of buurtsportcoach, de podcast Kenniscast Sport & Bewegen is voor elke sport- en beweegprofessional interessant. Er staan vier interessante thema’s op je te wachten waar wetenschap, praktijk en beleid samenkomen. Luister nu!

Balans tussen bewegen én stilzitten bij jonge kinderen

Regelmatig bewegen en zo min mogelijk lang stilzitten is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Denk aan de gezonde botten, fitheid en de motorische ontwikkeling. De mate waarin jonge kinderen bewegen, is bovendien mede bepalend voor hoe ze bewegen in hun verdere leven. Maar waarom is het zo belangrijk om specifiek aandacht voor het zitgedrag van jonge kinderen te hebben? En wat is de relatie met bewegen en het gebruik van digitale media? Hoe zorg je voor een goede balans? Dit en meer bespreekt Suse van Kleef met jeugdverpleegkundige Emmy Visser en specialist Rebecca Beck.

Valpreventie, zo zet je er in jouw gemeente op in

Elke vijf minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Hoe kunnen buurtsportcoaches en andere professionals eraan bijdragen dat we minder vallen? Want naast persoonlijk leed heeft het vele vallen een grote impact op de maatschappij. In deze aflevering spreekt Suse met onze specialist Liesbeth Preller en coördinerend buurtsportcoach Heleen Zuiderduin.

Esports in Nederland: een introductie

Wereldwijd kijkt een half miljard mensen naar esports. Het georganiseerd competitief spelen van videogames biedt jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen. Het is dan ook steeds vaker een thema bij sportbonden, gemeenten en onderwijsinstellingen. Hoe ziet die wereld er in Nederland uit en welke groei maakt esports door? Suse gaat in gesprek met onze specialist Dion Bulkens en Donny Stumpel, vicevoorzitter van de Branchevereniging Esports Nederland.

De kracht van sport en bewegen voor mentale gezondheid

Ruim de helft van de jongeren ervaart lichte psychische klachten. Ernstige cijfers, die er niet beter op worden als we onvoldoende in actie komen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat sport en bewegen positieve effecten hebben op het mentale welbevinden. Hier liggen dus kansen. Hoe je dit aanpakt, bespreekt Suse met kinder- en jeugdpsycholoog Tessa Blom en specialist Maureen Ros van Kenniscentrum Sport & Bewegen.