Spring naar content

Podcast: Minder zitten op de werkvloer

Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Ook gisteren kwam dit weer in het nieuws, naar aanleiding van nieuwe cijfers van TNO. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon omdat het samenhangt met allerlei negatieve effecten op gezondheid en welzijn. Toch zitten we in de huidige bewegingsarme samenleving erg veel: gemiddeld meer dan 9 uur per dag. Een groot deel hiervan vindt plaats tijdens werkuren, zoals blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau TNO. 

Hoge zittijd op de werkvloer

De nieuwe cijfers van TNO laten zien dat voor Nederlanders een groot deel van hun zittijd op het werk plaatsvindt. Ongeveer de helft van alle werknemers (49%; 3,7 miljoen) zit 6 uur of meer per werkdag. Vooral kantoorbanen, waarbij werknemers voornamelijk zittend werk verrichten, scoren hoog. Juristen, economen en software ontwikkelaars bijvoorbeeld, zitten gemiddeld 7,3 uur per werkdag. Daar komt de zittijd tijdens woon-werk verkeer dan nog bij, die is gemiddeld 1 uur per dag. Meer feiten en cijfers over het zitgedrag van Nederlanders vind je in onze factsheet. Het blijkt overigens dat Nederlanders meer zitten dan andere Europeanen, meer daarover vind je in de Eurobarometer van 2022.

Podcast: Zo stimuleer je minder zitten op de werkvloer 

De nieuwe cijfers benadrukken dat de werkvloer een belangrijke plek is om aan de slag te gaan met het verminderen van de zittijd. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je minder zitten tijdens de werkdag? Vanaf deze week kun je luisteren naar een nieuwe aflevering van Kenniscast Sport & Bewegen: ‘Zo stimuleer je minder zitten op de werkvloer’. In deze aflevering gaat onze host Suse van Kleef in gesprek met Ida Damen, docent-onderzoeker bij Fontys Sport en Bewegen, en Yannick de Korte, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Dus, ben je als werkgever, HR-medewerker of preventiemedewerker verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden op de werkvloer? Of ben je gewoon benieuwd waarom veel zitten ongezond is, waarom staand werken niet dé oplossing is, waarom minder zitten moeilijk kan zijn, waarom wandelend vergaderen (WorkWalk) een goede aanpak is, en hoe je een eigen strategie kunt ontwikkelen om minder te zitten op de werkvloer? Dan is deze aflevering van Kenniscast Sport & Bewegen zeker de moeite waard. Luister nu!

Nieuwe afleveringen Kenniscast Sport & Bewegen

Naast een nieuwe aflevering over zitgedrag op de werkvloer, kun je nu naar nog drie nieuwe afleveringen luisteren via de Kenniscast Sport & Bewegen. Ontdek de kracht van ervaringsdeskundigen bij armoedeproblematiek of luister naar de gemeente Vught die vertelt hoe zij tot een beweegvriendelijke omgeving kwamen. Houd jij je meer bezig met de jongere doelgroep? Luister dan naar de aflevering Samenwerken, dé sleutel om jongeren in beweging te krijgen. De Kenniscast Sport & Bewegen brengt kennis van verschillende thema’s over sport en bewegen op een laagdrempelige manier tot je, ervaar het zelf!