Spring naar content

Podcast Samenwerken, dé sleutel om jongeren in beweging te krijgen

Het RIVM onderzoekt jaarlijks in hoeverre verschillende doelgroepen voldoen aan de beweegrichtlijnen. Opvallend hierbij is dat vooral jongeren achterblijven in beweeggedrag. 39,3% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar voldeden in 2023 aan de beweegrichtlijnen. Jongeren zijn de afgelopen jaren meer gaan sporten, maar bewegen minder gedurende de dag. Jongeren zitten dus veel. Tussen de 12 en 17 jaar zitten jongeren maar liefst 9,7 uur op een gemiddelde dag. Dit terwijl voldoende bewegen zorgt voor een verminderde kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben sport en bewegen ook een positief effect op de mentale gezondheid. 

Podcast Samenwerken, dé sleutel om jongeren in beweging te krijgen

Deze lage cijfers betekenen echter niet dat deze jongeren negatief tegenover sport- en beweegdeelname staan. Het betrekken en in gesprek gaan met jongeren is een voorwaarde voor succesvolle jongerenparticipatie en daarmee het in beweging krijgen van jongeren. Aandacht hebben voor persoonlijke groei, mentale, emotionele, en fysieke gezondheid zijn hierbij essentieel. Hoe je dat aanpakt ontdek je in de nieuwe aflevering van Kenniscast Sport & Bewegen: Samenwerken, dé sleutel om jongeren in beweging te krijgen.

In deze aflevering gaat onze host Suse van Kleef in gesprek met Miquel Pocorni, gebiedsregisseur bij 3×3 Unites en (jongeren)coach en Shanna Kulik, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Volgens Miquel is de verbinding met jongeren essentieel.’Groei en persoonlijke ontwikkeling en communicatie en relatie, ik denk dat dat het fundament is. Als je een relatie met iemand kan hebben dan kan je in die relatie met ze praten en in beweging komen’. 

Dus, ben je als sportprofessional, buurtsportcoach of onderwijsprofessional benieuwd hoe je aansluit op de leefwereld van jongeren en zo succesvolle jongerenparticipatie in gang zet? Of ben je gewoon benieuwd naar hoe je jongeren stimuleert om in beweging te komen? Dan is deze aflevering van Kenniscast Sport & Bewegen zeker de moeite waard. Luister nu!

Nieuwe afleveringen Kenniscast Sport & Bewegen

Naast een nieuwe aflevering over jongeren in beweging krijgen kun je nu naar nog drie nieuwe afleveringen luisteren via de Kenniscast Sport & Bewegen. Ontdek de kracht van ervaringsdeskundigen bij armoedeproblematiek of luister naar de gemeente Vught die vertelt hoe zij tot een beweegvriendelijke omgeving kwamen. Houd jij je bezig met zitgedrag op de werkvloer? Luister dan naar de aflevering ‘Zo stimuleer je minder zitten op de werkvloer’. De Kenniscast Sport & Bewegen brengt kennis van verschillende thema’s over sport en bewegen op een laagdrempelige manier tot je, ervaar het zelf!