Spring naar content

Podcast: sportpsychologen in gesprek met topsporters en onze specialisten 

Hoe word je een groot kampioen? En wat betekent dit voor het Nederlandse sportsysteem? Deze vragen staan centraal in de podcastserie van YAAP in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen. De sportpsychologen van YAAP gaan in gesprek met een topsporter en vervolgens een specialist van Kenniscentrum Sport & Bewegen. De komende periode wordt er elke twee weken een podcast gepubliceerd, houd onze kanalen in de gaten! Onderstaand een overzicht van de thema’s die aan bod komen.

Een leven lang gelukkig sporten en bewegen

Plezier is een belangrijk element in de sport. Hoe leuker het is om iets te doen, hoe groter de kans dat je het langer volhoudt. Het hebben van plezier is echter niet vanzelfsprekend. Lonneke Sloëtjes, één van Nederlands beste volleybalsters van de afgelopen jaren, neemt sportpsychologen Tim Koning en Thijs Wagenaar mee in haar verhaal. Aansluitend gaan sportpsychologe Susie Cats en specialist Rebecca Beck in gesprek over een leven lang gelukkig sporten en bewegen en de rol die plezier hierbij speelt. 

Breed motorische ontwikkeling

In het kader van breed motorische ontwikkeling gaan Susie en Thijs in gesprek met voormalig topturnster Céline van Gerner. Ze deelt haar mooie sportverhalen en legt uit hoe ze de wereld op zijn kop zette met haar ‘Cats-oefening’. Vervolgens nemen specialist Johan Koedijker en Tim het stokje over. Ze gaan in op de voor- en nadelen van breed motorische ontwikkeling van jonge sporters, en de gevolgen hiervan op de verdere ontwikkeling en prestaties op latere leeftijd.

Optimaal sportklimaat

In de laatste aflevering duiken we het topsportklimaat in. Susie en Tim gaan in gesprek met profvoetballer en Cor Potcastpresentator Thomas Verhaar. Welke randvoorwaarden zijn er nodig om de individuele ontwikkeling van jonge sporters optimaal te stimuleren en hen op latere leeftijd helpen hun persoonlijke top te bereiken? Thomas deelt zijn visie en ervaringen uit het topvoetbal. Aansluitend bespreken Thijs en specialist Willem-Paul Wiertz de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond dit thema.

Wil jij hier niets van missen en de podcasts luisteren zodra ze online staan? Volg Kenniscentrum Sport & Bewegen op LinkedIn, Twitter of Facebook voor het laatste nieuws rondom sport en bewegen.