Spring naar content

Programma Vitaal Bedrijf helpt werkgevers bij vitaliteit op het werk

Vandaag is het landelijk programma Vitaal Bedrijf gelanceerd, dit initiatief helpt ondernemers de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. Dat levert zowel ondernemers als werknemers veel op: meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim. Vitaal Bedrijf is een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de ministeries van VWS en SZW en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! Kenniscentrum Sport & Bewegen is als expert verbonden aan dit project, net als Voedingscentrum en Trimbos-instituut.

Wat is Vitaal Bedrijf?

Het programma omvat een website met allerlei tools zoals een oriëntatiescan voor bedrijven, scans voor medewerkers, relevante informatie over vitaliteit en een netwerk van partners die vitaliteitsactiviteiten in organisaties kunnen uitvoeren. Staatssecretaris Blokhuis: “Een gezonde leefstijl is belangrijk en niet moeilijk. Je voelt je lichamelijk beter, zit lekkerder in je vel en je hebt meer energie voor je werk. Een gezonder Nederland bereiken we samen, ook werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol. Vitaal Bedrijf heeft de kennis die we al hebben gebundeld en geeft tips en activiteiten aan werkgevers, zodat die er snel mee aan de slag kunnen. Investeer niet alleen thuis in een gezonde leefstijl, maar ook op het werk. Dus ik roep werkgevers op: ga het gewoon doen!”

Vitaliteit: een breed begrip

Vitaal Bedrijf biedt kennis en activiteiten op meerdere thema’s: bewegen, mentale balans, voeding, alcohol, drugs en roken. Staatssecretaris Van ’t Wout (SZW): “Je mentaal en fysiek gezond voelen op je werk is enorm belangrijk. Het zorgt naast meer werkplezier vaak ook voor minder verzuim. In deze onrustige periode, waar we veel thuiswerken, is het des te belangrijker om werkgevers hulpmiddelen aan te reiken. Hulpmiddelen die de vitaliteit van de werknemers  stimuleren en de gezondheid verbeteren. Vitaal Bedrijf biedt deze aan en biedt daarmee werkgevers de helpende hand, in een tijd die voor iedereen uitdagend is.”

Alles op één plek  

Het programma Vitaal Bedrijf wil het werkgevers makkelijk maken om aan de slag te gaan met vitaliteit. “Veel ondernemers zijn zich bewust van het belang van vitaliteit,” zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof, “maar ze hebben de tijd niet om zich te verdiepen en zijn soms ook bang voor hoge kosten. Bij Vitaal Bedrijf is alles te vinden op één plek en kan men kosteloos de eerste stap zetten.”

Bezoek www.vitaalbedrijf.info voor meer informatie over dit initiatief.