Spring naar content

Startschot voor de projecten van de Kleine Beweegsubsidie

Maar liefst 77 organisaties hebben in de eerste week van februari een aanvraag gedaan voor de Kleine Beweegsubsidie. Ze hebben laten zien hoe belangrijk bewegen voor de jonge doelgroep is en hoe ze (groot)ouders/verzorgers willen aanzetten om meer bewegen bij kinderen te stimuleren. In totaal zijn 34 aanvragen toegekend. 

Doel van de Kleine Beweegsubsidie is het versterken van lokale initiatieven waarbij (groot)ouders/verzorgers van kinderen tot vier jaar worden aangezet om meer bewegen te stimuleren. Bewustwording, motivatie en aanzetten tot actie zijn daarbij de sleutelwoorden voor gedragsverandering. 

Aanvragers konden vanaf 1 februari 2020 een aanvraag doen voor maximaal 1500 euro. Binnen een week was het maximum bereikt en werd de mogelijkheid tot aanvragen stopgezet. De aanvragende partijen kwamen uit verschillende hoeken. Denk aan kinderopvangorganisaties, sportverenigingen, fysiotherapiepraktijken, dansscholen en buurtsportcoaches. Ook hun plannen voor de Kleine Beweegsubsidie varieerden. Een aantal voorbeelden:

  • een (serie) workshop(s) voor ouders
  • het opzetten van een beweeggroep voor (groot)ouders en kinderen
  • het aanschaffen van spelmateriaal
  • het opzetten en uitrollen van een campagne gericht op (groot)ouders
  • het zelf ontwikkelen van ondersteunend materiaal met betrekking tot gedragsverandering van (groot)ouders

Elke binnengekomen aanvraag is beoordeeld door drie specialisten: één van Kenniscentrum Sport & Bewegen, één met een wetenschappelijke achtergrond en één met een praktisch-uitvoerende invalshoek. Zij hebben de aanvragen onder andere beoordeeld op:

  • verwachte resultaten en het plan van aanpak
  • onderbouwing: mate van inzet op gedragsverandering van (groot)ouders
  • mate van innovativiteit
  • herhaalbaarheid en schaalbaarheid

Alle aanvragers van de Kleine Beweegsubsidie hebben van Kenniscentrum Sport & Bewegen bericht ontvangen over het wel of niet honoreren van hun subsidieaanvraag. De 34 best beoordeelde aanvragen zijn geselecteerd. De aanvragers gaan, nadat de subsidieovereenkomsten zijn ondertekend, aan de slag met de uitvoer van hun plannen.

Kenniscentrum Sport & Bewegen volgt de initiatieven en deelt de ervaringen en resultaten onder andere via de nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd. Heb je vragen over de Kleine Beweegsubsidie? Mail dan met Kenniscentrum Sport & Bewegen.