Spring naar content

Stimuleer motorische ontwikkeling met de Mini-learning

Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Maar hoe stimuleer je dat op de juiste manier? De Mini-learning biedt professionals die werken met jonge kinderen en/of ouders praktische kennis, handvatten en tools om mee aan de slag te gaan.

Inzetten op veel en gevarieerd bewegen bij jonge kinderen is belangrijk, de mate waarin jonge kinderen bewegen is mede bepalend voor het beweeggedrag in hun verdere leven. De Mini-learning stelt professionals in de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg of bijvoorbeeld de wijk in staat met de juiste kennis en handvatten kinderen meer en gevarieerd te laten bewegen. Het voordeel van de Mini-learning is dat deelnemers zelf kunnen bepalen wanneer ze ermee aan de slag gaan, een belangrijk element voor de professionals bleek uit onderzoek. Verder is de tool laagdrempelig, gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor elk type device.

Inhoud Mini-learning

mini learning motorische ontwikkeling

De korte e-learning start met informatie over ‘nut en noodzaak’ van bewegen voor de motorische ontwikkeling. Nadat duidelijk is wat motorische ontwikkeling precies is en wat het belang ervan is, wordt uitgelegd hoe je de motorische ontwikkeling kunt stimuleren. Na een korte toets gaat de Mini-learning dieper in op de manieren waarop bewegen bijdraagt aan het stimuleren van de motorische ontwikkeling. Hier komt de Praatplaat in beeld: een plaat met illustraties die bedoeld is om met ouders of collega’s in gesprek te gaan over het belang van bewegen van jonge kinderen. De Praatplaat helpt dit gesprek te voeren en met de juiste inspiratie op zoek te gaan naar beweegkansen die passen bij het betreffende kind.
Naast de Praatplaten komen ook de Beweegspelletjes aan bod: eenvoudig in te zetten spelletjes gericht op de basisvaardigheden van bewegen. De Mini-learning legt uit wat deze basisvaardigheden precies zijn en hoe je de Beweegspelletjes toepast in de dagelijkse praktijk. Na enkele laatste toetsvragen en nog wat praktische tips is de Mini-learning afgerond en kunnen de Praatplaten en Beweegspelletjes aangevraagd worden.

Praktische informatie

De Mini-learning is vrij toegankelijk, maar voornamelijk gericht op professionals die werken met jonge kinderen in bijvoorbeeld de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg of de wijk. Het volledig doorlopen van de Mini-learning duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Meer weten? Bezoek de pagina van de Mini-learning

afbeelding beweegrichtlijnen test

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!