Spring naar content

Visiestuk: digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dat geldt eveneens voor kinderen. Vroeg of laat komen ook zij in aanraking met televisie, mobiele telefoon of computer. Het beweegadvies dat de Gezondheidsraad eerder dit jaar publiceerde gaat naast het advies over bewegen ook in op beeldschermgebruik. Om dit advies dichter bij de realiteit te brengen, heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid een visiestuk opgesteld. Dit ondersteunt professionals die werken met jonge kinderen bij het ondersteunen van ouders met hun digitale mediaopvoeding.

Wat verstaan we onder beeldschermgebruik?

Het beweegadvies stelt het volgende: voor kinderen van 2 en 3 jaar is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter. Voor kinderen van 0 en 1 jaar wordt beeldschermtijd afgeraden. Duidelijk, maar ook best ingewikkeld vandaag de dag. Wat houdt ‘beeldschermtijd’ namelijk precies in? Dat kan passief, maar ook actief. Kinderen zitten lang niet altijd stil wanneer ze gebruik maken van digitale media. Bovendien kunnen digitale media bewegen ook juist stimuleren. Daarnaast kennen digitale media met de juiste begrenzing ook sociale en mentale voordelen. 

Zorg voor balans

Digitale media kunnen dus ook een verrijkende werking hebben. Belangrijk is om jonge kinderen te leren hoe ze er op een gezonde manier mee omgaan, zodat ze in hun verdere leven de juiste keuzes weten te maken voor zichzelf. Het advies vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid luidt dan ook: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Meer hierover lees je in het visiestuk

Regelmatig bewegen, stilzitten beperken

Benieuwd hoe het beweegadvies er in zijn geheel uitziet? Bekijk dan onderstaande video. Meer informatie over het advies en de totstandkoming ervan vind je hier.

Wil je meer weten of heb je vragen?

In de komende tijd werkt Kenniscentrum Sport & Bewegen, samen met partners, verder aan de praktische toepasbaarheid van het beweegadvies: hoe kunnen professionals die werken met jonge kinderen met het advies aan de slag? Digitale media is daar onderdeel van. 

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Kennisupdate jeugd. Heb je vragen? Neem dan contact op met Rebecca Beck via rebecca.beck@kenniscentrumsportenbewegen.nl