Spring naar content

Wie wint de verkiezing ‘Sportiefste Basisschool/SO-school van Nederland 2022’?

De genomineerde scholen voor de verkiezing ‘Sportiefste Basisschool/SO-school van Nederland 2022’ zijn bekend. De scholen die strijden om de titel zijn voorbeeldscholen voor andere scholen op het gebied van het maken van beweegbeleid. Zij hebben allemaal een uitmuntend aanbod van de 2+1+2-aanpak. Op die manier stimuleren zij hun leerlingen om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen. En uiteraard is het aanbod geborgd in het schoolbeleid. Kenniscentrum Sport & Bewegen is ook dit jaar weer onderdeel van de jury tijdens de verkiezing.

Welke scholen maken dit jaar kans op de titel?

Op 23 maart 2022 maken de genomineerden kans om de ‘Sportiefste Basisschool/SO-school van Nederland 2022’ te worden. Het is de negende keer dat het KVLO, Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF en Stichting Special Heroes Nederland deze verkiezing organiseren. Hiermee hopen we zoveel mogelijk scholen te inspireren en leerlingen zo veel en zo veelzijdig mogelijk te laten bewegen.

De volgende basisscholen zijn genomineerd:

  1. OBS Houtrust – Den Haag
  2. Johannesschool – Arnhem
  3. CBS Het Lichtpunt – Rhoon
  4. Thomas van Aquinoschool – Sneek
  5. CBS De Waterhof – Delft

En in het speciaal onderwijs zijn de volgende scholen genomineerd:

  1. SO De Hertog – Tiel
  2. SO De Ommezwaai – Arnhem

Het traject tot aan de finale

De jury brengt voorafgaand aan de prijsuitreiking op 23 maart een bezoek aan de genomineerde scholen. Hier krijgen ze een rondleiding en wordt naast de schoolleiding, ook de vakleerkracht(en) bewegingsonderwijs, groepsleerkrachten en daarnaast ook drie leerlingen van de school bevraagd.

2+1+2 als kapstok

Het 2+1+2 model is een kapstok voor de richtlijn van vijf uur bewegen voor kinderen. Hierbij worden er op school voldoende en kwalitatief, goede lessen bewegingsonderwijs gegeven (2), is er aandacht voor bewegen gedurende de schooldag (+1) en er ook een structureel buitenschools sport- en beweegaanbod bestaat voor alle leerlingen (+2). Samenwerking is hierbij cruciaal. Uiteraard wordt dit alles georganiseerd met een duidelijke visie en neemt het aanbod bewegen en sport een duidelijke plaats in de school in. Deelnemende scholen zijn vanzelfsprekend in het bezit van het themacertificaat Bewegen en Sport van het Vignet Gezonde School.

En de winnaar is…

Op 23 maart 2022 strijden de genomineerde scholen om de titel ‘Sportiefste Basisschool/SO-school van Nederland 2022’ in het Willem-Alexander Sportcentrum in Groningen. Alle genomineerde scholen laten een filmpje van hun school zien en de leerlingen verzorgen een podiumpresentatie voor alle aanwezigen. Daarna volgt een sportief programma voor de leerlingen en uiteindelijk de prijsuitreiking. Ook zal er een kennisevent worden georganiseerd voor sport- en beweegprofessionals, collega-scholen, studenten, beleidsambtenaren sport en andere belangstellenden. De prijzen in de vorm van waardecheques t.w.v. in totaal €11.000,- zijn beschikbaar gesteld door de drie grote leveranciers van sport- en spelmaterialen van Nederland: Bosan Sport, Janssen-Fritsen en Nijha. De prijzen voor de beste sportpresentatie worden verzorgd door de AirTrack Factory.

Is je school niet genomineerd, maar ben je van mening dat jouw school de ‘Sportiefste School’ van
Nederland is? Hier lees je aanvullende informatie over de verkiezing en meld je school aan. Houd
onze social media kanalen in de gaten om de verkiezing live te volgen.