Spring naar content

Winnende ‘Sportiefste Scholen van Nederland 2022’ zijn bekend!

Welke scholen kwamen afgelopen woensdag 23 maart 2022 in Groningen als grote winnaar uit de strijd om de sportiefste basisschool van 2022? SO de Hertog uit Tiel mag zichzelf de ‘Sportiefste School Speciaal Onderwijs’ van Nederland noemen vanwege o.a. het uitdagende aanbod. Waar in de categorie ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ CBS Het Lichtpunt uit Rhoon als winnaar uit de bus kwam door een sterke integratie van de dynamische schooldag. De KVLO, Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF en Special Heroes Nederland organiseerden, in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen, een feestelijke finaledag.

SO de Hertog: gedreven vakleerkrachten en uitdagend aanbod

De jury van het SO is onder de indruk van de gedreven vakleerkrachten die zorgen voor een breed aanbod bewegen en sport. Bewegen zit daarnaast verweven in de zorgstructuur en het naschools aanbod sluit aan bij de doelgroep en biedt bovendien veel uitdaging. Jurylid Saskia Biesterbosch van de CALO geeft aan: “De school ademt echt bewegen. Dit was te zien in de gymzaal, in de klaslokalen, maar ook na schooltijd”.

SO de Hertog is dan ook erg blij met deze erkenning. “Dit voelt echt als een beloning, want voor onze doelgroep valt het echt niet altijd mee om een sport te vinden. We doen heel veel met bewegen in de school. We hebben een geweldige dag gehad,” aldus vakleerkrachten Mieke Akkermans en Dennis Bargerman.

CBS Het Lichtpunt: uitblinker in sterke visie dynamische schooldag

Volgens de jury van het reguliere basisonderwijs is CBS Het Lichtpunt de terechte winnaar, omdat de school uitblinkt in de manier waarop de dynamische schooldag in een sterke visie is uitgewerkt en gedragen wordt door een stevige groep vakleerkrachten en buitenspeelondersteuners. Het belang van ‘van jongs af aan vaardig’ krijgt op deze school vorm door maar liefst vier lessen bewegingsonderwijs door de vakleerkracht aan kleuters. De jury was onder de indruk van de inzet van junior-coaches. Hier durft de school echt op in te zetten.

Vakleerkracht Tim Calmthout vertelt: “We zijn supertrots. We hebben ontzettend lang en hard gewerkt aan een dynamische schooldag voor onze kinderen, want daar doen we het voor. En dan is het supergaaf dat al dat werk wordt beloond met een eerste prijs. En nu door! We zijn er nog niet. We nemen na vandaag weer mooie ideeën mee van andere scholen op het gebied van bewegingsonderwijs.”

De beste (sport)presentatie

Bij de opening lieten alle scholen geweldige sport- en beweeg presentaties zien. De prijs voor de beste presentatie is gewonnen door zowel SO de Ommezwaai Arnhem (SO), als door de Johannesschool uit Arnhem (PO). Beiden wonnen een clinic van de AirTrack Factory. Naast de verkiezing vond in de middag een succesvolle kennisbijeenkomst plaats, waarbij kennis onder vakleerkrachten, buurtsportcoaches en schooldirecteuren van de genomineerde scholen werd gedeeld. De scholen die ook genomineerd waren: CBS De Waterhof (Delft), Thomas van Aquino (Sneek) en Houtrustschool (Den Haag) hadden veel interessante kennis over te dragen en inspireerden niet alleen mensen in de zaal, maar ook de online deelnemers.

Inspirerende onderwerpen tijdens de kennisbijeenkomst

Onder leiding van sportpresentator Nathan Robben werden de scholen geïnterviewd om meer te weten te komen over het inspirerende beleid op het gebied van sport en bewegen in en rondom school. Hiernaast heeft docent-onderzoeker Pim Koolwijk van de HALO en het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (Haagse Hogeschool) een presentatie gegeven over kleuters en bewegen. Later in het programma heeft docent Simon Leistra van Hanzehogeschool Groningen meer verteld over zijn publicatie ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’.

Beleef de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’

Hier vind je de Aftermovie met een impressie van deze feestelijke dag.

Over de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’​

Ieder jaar organiseert de KVLO samen met NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport & Bewegen de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’. Om het jaar wordt de verkiezing voor de sportiefste basisschool en sportiefste speciaal (basis) onderwijs school óf voor het voortgezet (speciaal) onderwijs georganiseerd. Doel van deze verkiezing is het waarderen van sportactieve scholen en afdelingen die een buitengewoon goed of innovatief aanbod bewegen en sport hebben voor hun school. Bovendien geeft de organisatie deze scholen graag een podium om andere scholen te inspireren. Alle scholen zijn erkend als Gezonde School. Bosan, Janssen-Fritsen en Nijha zorgen jaarlijks voor waardecheques voor alle genomineerde scholen. Meer informatie vind je hier.

Ben je van mening dat jouw school de ‘Sportiefste School van Nederland’ is? Lees hier verder voor meer informatie over de verkiezing en meld je school aan voor de volgende verkiezing.