Spring naar content

Bekijk hier het programma per dag

6 t/m 12 jaar

0 t/m 5 jaar

13 t/m 24 jaar

Maandag 7 november

Opening Week van de Motoriek

Plezier, motivatie en een integrale samenwerking: cruciaal om van jong tot oud meer en veelzijdig te bewegen.

Een integrale samenwerking in het sport- en beweegveld is essentieel om mensen meer en veelzijdig beter te laten bewegen. Hoe pak je dat aan en hoe kun je deze samenwerking, maar ook het plezier en de motivatie voor sporten en bewegen versterken? Tijdens deze officiële opening van de Week van de Motoriek 2022 door de minister voor  Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder,  horen we hier meer over van topsprekers Carl Verheijen (de Beweegalliantie), prof. dr. Bas Bloem en Esther Vergeer. Zij weten als geen ander wat het belang van sport en bewegen is voor jong en oud! Immers jong geleerd, is oud gedaan. Dagvoorzitter: Martijn de Greve.

Meer beweegkapitaal voor ouderen van nu!

Wanneer je ouder wordt groeit het belang van sporten en bewegen om bijvoorbeeld de kans op vallen te verkleinen. Daarom is het beweeggedrag van iemand tijdens zijn leven en de mate waarmee ze met bewegen zijn opgegroeid zo belangrijk, dit vormt het beweegkapitaal. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe ondersteunen we de senioren van nu die minder beweegkapitaal hebben? In een tafelgesprek gaat dagvoorzitter Cees Vervoorn in gesprek met Liesbeth Preller (specialist Kenniscentrum Sport & Bewegen), Marjolein Kuijt (fysiotherapeut en hoofddocent VeiligheidNL), Arjan Jansen (buurtsportcoach SportService Zwolle en WIJ Buurtsportcoaches) en Anne Bulsink (teamleider OldStars Vitaal bij Nationaal Ouderenfonds). Uiteraard komen ook de senioren zelf aan het woord.

Ouderdomsmotoriek: do’s en don’ts tijdens activiteiten!

Over 10 jaar leven naar verwachting 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat betekent steeds meer mensen die te maken krijgen met oudersdomsmotoriek. Daarbij komt dat 75% één of meerdere chronische aandoeningen heeft. Dit heeft invloed op de zelfredzaamheid en mobiliteit van ouderen. Hoe houd je daar rekening mee tijdens activiteiten? Met praktische en inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je dit doet en hoe leuk het is om aan senioren les te geven! Met bijdragen van Michelle Fransen (geriatriefysiotherapeut), Joël Kruisselbrink (bewegingsagoog), Esther Heezen (Gelderse Sport Federatie en Sportkracht 12) en Gijs Haasnoot (projectleider 50plussport bij NOC*NSF). Tijdens deze sessie wordt ook de online tool ‘Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten: een introductie’ gelanceerd.

Dinsdag 8 november

De complexiteit van het succesvol aanbieden van beweegactiviteiten. Hoe maak je schooldagen dynamischer?

Er zijn allerlei aanpakken die zich richten op het meer en beter laten bewegen van kinderen in en rondom de basisschool. Oftewel, een actieve schooldag. Maar hoe doe je dat? Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Amika Singh (Mulier Instituut) nemen je mee in wat er nodig is om meer bewegen in en om school duurzaam te integreren. 

Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden uit het buitenland? Dr. Andy Daly-Smith (Universiteit van Bradford) vertelt over het succes van de Whole School aanpak uit Engeland en Shanna Kulik (Kenniscentrum Sport & Bewegen) over de Deense aanpak. Daarnaast gaan verschillende experts (o.a. dr. Dave van Kann, lector Bewegen in en rondom School bij Fontys, Timo Riphagen, projectleider School en Omgeving vanuit NOC*NSF en Wim van Gelder, expert op het implementeren van een dynamische Schooldag) in een paneldiscussie in op het inzetten op een actieve schooldag en welke kansen het School en Omgeving programma ( Rijke Schooldag) biedt.

Hoe breng en houd je kinderen met een motorische achterstand in beweging?

Waar loopt een kind met een motorische achterstand en zijn/haar omgeving tegenaan? Wat weten we vanuit de wetenschap over de problematiek van kinderen met een motorische achterstand? En wat kunnen we in de praktijk doen om deze kinderen in beweging te krijgen en houden? Onder leiding van Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Remo Mombarg (Lector bewegingsonderwijs en jeugdsport van de Hanzehogeschool in Groningen)  gaan we hierover in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen en praktijkprofessionals. Vervolgens neemt Remo Mombarg ons mee in de laatste stand van zaken vanuit de wetenschap.  Franceline van der Geer (programmacoördinator Special Heroes) sluit af met praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te gaan. 

Woensdag 9 november

Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan? 

Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Het recent ontwikkelde beweegadvies voor 0-4 jarigen, ter aanvulling op de beweegrichtlijnen, bevestigt dit maar weer. Wat de Gezondheidsraad adviseert en hoe je hiermee aan de slag gaat in de praktijk, hoor je in deze sessie onder leiding van Rebecca Beck. Een sessie vol interessante sprekers en een expertpanel vanuit wetenschap en praktijk, met ondanks hun verschillende achtergronden eenzelfde boodschap: jong beginnen met bewegen.

Rebecca Beck (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Liza van Koperen (Ministerie van VWS) bespreken de totstandkoming van dit advies en het vervolg hierop. Jessica Gubbels (Maastricht Universiteit) deelt het laatste nieuws hierover vanuit de onderzoekswereld. Vervolgens neemt Zeina Bassa (Veiligheid NL) je mee in het thema ‘risicovol spelen’: hoe ga je van beschermen naar versterken? Het laatste thema dat aan bod komt is beeldschermgebruik, niet meer weg te denken in deze tijd. Hoe zorg je voor balans tussen bewegen, zitten en digitale media? Anouk Tuijnman (Trimbos Instituut) neemt je mee in onze visie. 

Voor de nodige context en interactie laat een veelzijdig panel zijn licht schijnen over al deze thema’s. Het panel bestaat uit Ellen Hemler (NVFK) Mirka Janssen (HvA) en Pim Koolwijk (Haagse Hogeschool).

Donderdag 10 november

Hoe sluiten we aan bij de (be)leefwereld van jongeren? Hoe komen we in contact en krijgen we ze in beweging?

De sport- en beweegparticipatie onder jongeren op het vmbo en mbo is laag, maar dit betekent niet dat deze jongeren negatief tegenover sport- en beweegdeelname staan. Door aan te sluiten bij de (be)leefwereld van jongeren vergroot je de kans op het vinden, bereiken en betrekken van deze doelgroep. Maar hoe doe je dat? De sessie op het Calandlyceum in Amsterdam Nieuw-West is er één waarin jongeren het voortouw
nemen. Ervaringsdeskundigen Kevin Alsemgeest en Houda Loukili gaan met hen in gesprek. Wanneer voelen zij zich betrokken, wat beweegt en motiveert ze? Welke oplossingen zien zij om jongeren meer in beweging te krijgen? Tijdens deze sessie komen ook de resultaten van een onderzoek naar het (veranderende) sport- en beweeggedrag van jongeren tijdens de overgang van vmbo naar mbo aan
bod.

Kenniscafé Sport & Bewegen Live!

Onder leiding van altijd alerte gespreksleider Martijn de Greve gaan we tijdens deze editie van het vertrouwde Kenniscafé Sport & Bewegen Live! de discussie met elkaar aan: wat moet er gebeuren om ‘meer en veelzijdig bewegen’ hoger op ieders agenda te krijgen? We focussen op twee thema’s: brede motorische ontwikkeling en buitenspelen & de beweegvriendelijke omgeving. Onze experts (Marjan Kok, Tim Koning, Tanja Bracco Gartner, Noud van Herpen, Pauline van der Loo, Saskia van Hoore-Engels) gaan met elkaar en de zaal in gesprek over prikkelende stellingen. Reken daarnaast op de latin jazz van onze huisband Café du Sport (met Michael van Praag op de drums) en een column van Thijs Zonneveld die ons een spiegel voorhoudt. En natuurlijk is er onder het genot van een hapje en drankje volop tijd om te netwerken met elkaar bij dit ‘terug van weggeweest’ live event.

LET OP!
Dit event kun je enkel fysiek bijwonen, het vindt plaats in het KNSB café in Utrecht.