Spring naar content

Maandag 7 november

Opening Week van de Motoriek

7 november 12:30 – 14:30 uur

Plezier, motivatie en een integrale samenwerking: cruciaal om van jong tot oud meer en veelzijdig te bewegen.

Een integrale samenwerking in het sport- en beweegveld is essentieel om mensen meer en veelzijdig beter te laten bewegen. Hoe pak je dat aan en hoe kun je deze samenwerking, maar ook het plezier en de motivatie voor sporten en bewegen versterken? Tijdens deze officiële opening van de Week van de Motoriek 2022 door Minister van VWS, Connie Helder  horen we hier meer over van topsprekers Carl Verheijen (de Beweegalliantie), Prof. Bas Bloem en Esther Vergeer. Zij weten als geen ander wat het belang van sport en bewegen is voor jong en oud! Immers jong geleerd, is oud gedaan.

Meer beweegkapitaal voor ouderen van nu!

7 november 16:00 – 17:00 uur

Wanneer je ouder wordt groeit het belang van sporten en bewegen om bijvoorbeeld de kans op vallen te verkleinen. Daarom is het beweeggedrag van iemand tijdens zijn leven en de mate waarmee ze met bewegen zijn opgegroeid zo belangrijk, dit vormt het beweegkapitaal. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe ondersteunen we de senioren van nu die minder beweegkapitaal hebben? We gaan in gesprek met verschillende experts, uiteraard komen ook de senioren zelf aan het woord.

scheidsrechter

Ouderdomsmotoriek: do’s en dont’s tijdens activiteiten!

7 november 19:00 – 20:30 uur

Over 10 jaar leven naar verwachting 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat betekent steeds meer mensen die te maken krijgen met oudersdomsmotoriek. Daarbij komt dat 75% één of meerdere chronische aandoeningen heeft. Dit heeft invloed op de zelfredzaamheid en mobiliteit van ouderen. Hoe houd je daar rekening mee tijdens activiteiten? Met praktische en inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je dit doet en hoe leuk het is om aan senioren les te geven!

Dinsdag 8 november

De complexiteit van het succesvol aanbieden van beweegactiviteiten. Hoe maak je schooldagen dynamischer?

8 november 15:00 – 15:45 uur

Er zijn allerlei aanpakken die zich richten op het meer en beter laten bewegen van kinderen in en rondom de basisschool. Oftewel, een actieve schooldag. Maar hoe doe je dat? Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport en Bewegen) en Amika Singh (Mulier instituut) nemen je mee in wat er nodig is om meer bewegen in en om school duurzaam te integreren. Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden uit het buitenland, zoals de Whole School aanpak uit het VK en de Deense Aanpak? En welke kansen biedt het School en Omgeving programma (voorheen de Rijke Schooldag) voor Nederland?

Hoe breng en houd je kinderen met een motorische achterstand in beweging?

8 november 16:00 – 16:45 uur

Wat weten we vanuit de wetenschap over de problematiek van kinderen met een motorische achterstand? Waar loopt een kind met een motorische achterstand en zijn/haar omgeving tegenaan? Onder leiding van Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport en Bewegen) gaan we hierover in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen, praktijkprofessionals en wetenschappers. Remo Mombarg (Lector bewegingsonderwijs en jeugdsport van de Hanzehogeschool in Groningen) neemt je mee in  welke oplossingen en goede voorbeelden er zijn. En Franceline van der Geer (programma coördinator Special Heroes) sluit af met praktische tips en handvatten om ook zelf aan de slag te gaan. 

Woensdag 9 november

Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan? 

9 november 19:30 – 21:30 uur

Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Het recent ontwikkelde beweegadvies voor 0-4 jarigen, ter aanvulling op de beweegrichtlijnen, bevestigt dit maar weer. Wat de Gezondheidsraad adviseert en hoe je hiermee aan de slag gaat in de praktijk, hoor je in deze sessie onder leiding van Rebecca Beck (Kenniscentrum Sport & Bewegen). Een sessie vol interessante sprekers en een expertpanel vanuit wetenschap en praktijk, met ondanks hun verschillende achtergronden eenzelfde boodschap: jong beginnen met bewegen.

baby en bal

Donderdag 10 november

Hoe sluiten we aan bij de (be)leefwereld van jongeren? Hoe komen we in contact en krijgen we ze in beweging?

10 november 11:00 – 12:30 uur

De sport- en beweegparticipatie onder jongeren op het vmbo en mbo is laag, maar dit betekent niet dat deze jongeren negatief tegenover sport- en beweegdeelname staan. Door aan te sluiten bij de (be)leefwereld van jongeren vergroot je de kans op het vinden, bereiken en betrekken van deze doelgroep. Maar hoe doe je dat? De sessie op het Calandlyceum in Amsterdam Nieuw-West is er één waarin jongeren het voortouw
nemen. Ervaringsdeskundigen Kevin Alsemgeest en Houda Loukili gaan met hen in gesprek. Wanneer voelen zij zich betrokken, wat beweegt en motiveert ze? Welke oplossingen zien zij om jongeren meer in beweging te krijgen? Tijdens deze sessie komen ook de resultaten van een onderzoek naar het (veranderende) sport- en beweeggedrag van jongeren tijdens de overgang van vmbo naar mbo aan
bod.

Kenniscafé Sport & Bewegen Live!

10 november 14:30 – 17:30 uur

Onder leiding van altijd alerte gespreksleider Martijn de Greve gaan we tijdens deze editie van het vertrouwde Kenniscafé Sport & Bewegen Live! de discussie met elkaar aan: wat moet er gebeuren om ‘meer en veelzijdig bewegen’ hoger op ieders agenda te krijgen? Experts brengen prikkelende stellingen in, zo komt het gesprek met de zaal snel op gang! Reken daarnaast op de latin jazz van onze huisband Café du Sport (met Michael van Praag op de drums) en een column van Thijs Zonneveld die ons een spiegel voorhoudt. En natuurlijk is er onder het genot van een hapje en drankje volop tijd om te netwerken met elkaar bij dit ‘terug van weggeweest’ live event.

LET OP!
Dit event kun je enkel fysiek bijwonen, het vindt plaats in het KNSB café in Utrecht.

Terugblik 2021

Wist je dat we na de Week van de Motoriek 2021 een digitaal magazine hebben uitgebracht?

mobiele weergave digimagazine wvdm 2021