Handleiding Beweegrichtlijnentest
De Beweegrichtlijnentest is een online test waarmee je antwoord krijgt op de vraag: voldoe je aan de beweegrichtlijnen? Op deze pagina lees je voor wie de Beweegrichtlijnentest bedoeld is en hoe je de test gebruikt.
Bekijk ook:
Aan de slag
De Beweegrichtlijnentest is geschikt voor professionals die anderen begeleiden bij hun leefstijl, onder andere op het gebied van bewegen. Denk aan bijvoorbeeld leefstijlcoaches, (kinder)fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, onderwijsprofessionals, buurtsportcoaches of JGZ-professionals. De Beweegrichtlijnentest helpt het beweeggedrag van kinderen, cliënten of patiënten in kaart te brengen. Met de test krijg je een antwoord op de vraag: voldoe jij aan de beweegrichtlijnen? Mensen kunnen de test ook zelfstandig invullen. De Beweegrichtlijnentest is ook geschikt voor kinderen, vanaf 4 jaar.
De Beweegrichtlijnentest is op meerdere manieren toe te passen. Je kunt ervoor kiezen om de test samen met iemand in te vullen tijdens een consult, maar je kunt ook de cliënt of patiënt vragen de Beweegrichtlijnentest voorafgaand aan een afspraak in te vullen. Samen bespreek je de resultaten en vervolgens bepaal je welke vervolgstap past. Is er sprake van te weinig beweging? Ga dan eens met de Beweegcirkel aan de slag en breng stapsgewijs meer beweging in de dag van jouw cliënt of patiënt. Jij als professional kunt het beste inschatten wat nodig is aan begeleiding, stimulans of extra uitleg.
Na het invullen van enkele vragen verschijnt het resultaat. Een resultaat van het totaal, en vervolgens uitgesplitst in matig intensieve beweging en spier- en botversterkende activiteiten. Vervolgens verschijnen er verdiepende artikelen van Allesoversport.nl over onder meer het belang van bewegen. Als professional krijg je praktische instrumenten aangereikt waarmee je in gesprek kunt over bewegen, om zo het beweeggedrag van jouw cliënt te stimuleren. Het resultaat is te downloaden als PDF.
De Beweegrichtlijnentest is ook geschikt voor kinderen, vanaf 4 jaar. De volgende scenario’s maken duidelijk op welke manier je de Beweegrichtlijnentest kunt gebruiken. Door de test in te vullen krijg je een beeld van het beweeggedrag en kun je het gesprek over het belang van meer bewegen aangaan.
Voorbeeldsituatie:
Noah is 13 jaar en komt bij jou voor advies. Hij heeft last van lichamelijke ongemakken bij het bewegen. Je vraagt jezelf af of Noah wel voldoende beweegt in het dagelijks leven. Daarom vraag je Noah om de Beweegrichtlijnentest in te vullen op zijn mobiel.
Voorbeeldsituatie:
Je bent in gesprek met Jessica, moeder van Dylan van net vijf jaar oud. Jessica geeft aan dat ze denkt dat ze aardig wat bewegen in het dagelijks leven. Zo gaat ze regelmatig met Dylan wandelend naar de supermarkt. Anderzijds laat ze Dylan niet vaak buiten spelen, stel je voor dat er iets gebeurt. Jessica heeft geen idee of Dylan voldoende beweegt of wat goed zou zijn voor zijn leeftijd. Samen vullen jullie de Beweegrichtlijnentest in.
In beide situaties helpt de uitkomst van de test het vervolg te bepalen. Je kunt samen in gesprek over het belang van bewegen en eventueel een plan maken om meer beweging in de dag te brengen.
De Beweegrichtlijnentest is geschikt voor mensen van jong tot oud. De volgende scenario’s maken duidelijk op welke manier je de Beweegrichtlijnentest kunt gebruiken wanneer je werkt met volwassenen en/of ouderen. Door de test in te vullen krijg je een beeld van het beweeggedrag en kun je het gesprek over het belang van meer bewegen aangaan.
Voorbeeldsituatie:
Salima (49) wil graag gezonder gaan leven. Je begeleidt Salima bij het veranderen van haar leefstijl. Salima heeft last van overgewicht en zou baat hebben bij meer bewegen. Als Salima denkt aan bewegen, denkt ze voornamelijk aan de sportschool. Je legt Salima uit dat bewegen meer is dan sport alleen. Samen vul je de Beweegrichtlijnentest in om te achterhalen hoeveel Salima op dit moment beweegt en om specifieke tips te kunnen geven op de onderdelen van de beweegrichtlijnen.
Voorbeeldsituatie:
Je bent in gesprek over bewegen met Ronald, een actieve man van 71 jaar. Ronald zegt dat hij graag voldoende wil blijven bewegen om te voorkomen dat hij lichamelijk achteruit gaat. Hij vraagt jou of hij voldoende beweegt, en wat hij moet doen om gezond te blijven en zijn spieren en botten gezond te houden. Samen vullen jullie de test in.
In beide situaties helpt de uitkomst van de test het vervolg te bepalen. Je kunt samen in gesprek over het belang van bewegen en eventueel een plan maken om meer beweging in de dag te brengen.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Maureen Ros
Specialist
Als specialist Beweeggedrag richt ik mij op de effecten van bewegen in het algemeen en specifiek voor mensen met een chronische aandoening. Daarnaast houd ik mij bezig met het toepassen van kennis over effecten van bewegen om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tot slot zet ik mij in om de samenwerking tussen zorg- en sportprofessionals te verbeteren.