Spring naar content

Week van de Motoriek 2023

Sporten en bewegen van jong tot oud

Een leven lang sporten en bewegen stimuleren: hoe krijgen we dit samen voor elkaar? Geen eenvoudige opgave, wel iets waar Kenniscentrum Sport & Bewegen naar streeft in samenwerking met partners uit onderzoek, beleid en praktijk. En met jou, want met professionals zoals jij komen we een heel eind. Tijdens de Week van de Motoriek van 6 t/m 9 november 2023 duiken we samen met jou in dit thema via een uiteenlopend programma. Inspirerende voorbeelden, nieuwe inzichten en praktische tips voor iedereen die zich inzet voor beweegstimulering in sport en bewegen, van jong tot oud.

Week van de Motoriek

Voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen, van jong tot oud. Jonge kinderen hebben voldoende en veelzijdig bewegen nodig voor een gezonde ontwikkeling. Bij volwassenen helpt bewegen ons fit en gezond te houden en vitaal ouder te worden. Voldoende bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl komt onze gezondheid ten goede, lichamelijk én mentaal. Jij als professional in beleid of praktijk kunt het verschil maken en helpen bewegen een vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag te maken.

Voor wie is de Week van de Motoriek interessant?

  • Voor professionals vanuit praktijk
  • Beleid en onderzoek professionals in de sectoren sport en bewegen
  • Onderwijs
  • Zorg en welzijn
  • Kinderopvang
  • Gemeente

Kortom, een breed scala aan professionals die affiniteit hebben met sport en bewegen.

Programma in grote lijnen
Maandag 6 november trappen we af met een live event op een locatie centraal in het land. Onder meer de onderwerpen mentale gezondheid en physical literacy passeren de revue, inspireren en verbinden staan hierbij centraal. Vervolgens verschuift de focus richting de praktijk en pakken we 7 tot en met 9 november online door met een aantal thema’s en zevental webinars. Zo staat 7 november in het teken van de verschillende levensfases, 8 november staat de leefomgeving centraal en 9 november sluiten we af met het thema kansengelijkheid. Tijdens de webinars krijg je genoeg kennis, inspiratie en praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt in de praktijk.

Bewegen is goed voor ons lichaam én ons hoofd: bewegen maakt je fitter, het verbetert je conditie en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Dat sport en bewegen niet alleen goed is voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook onze mentale gezondheid, is lang niet bij iedereen bekend. Zonde, want er liggen veel kansen. Jij als beleidsmaker of -adviseur kunt het verschil maken en helpen bewegen een vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag te maken. Of je dat nu doet vanuit de gemeente, kinderopvang, het onderwijs, of de zorgsector.  Tijdens de Week van de Motoriek: Live! kom je erachter hoe dat precies werkt, die positieve invloed van bewegen op de hersenen. Hoe werkt dat in ons brein? Waarom maken we bepaalde keuzes en maken sport en bewegen daar niet altijd vanzelfsprekend deel van uit? De focus ligt hierbij op jongeren en adolescenten: hoe komt het dat er in die leeftijdsfase zo weinig aandacht is voor sport en bewegen? Vervolgens duiken we in het thema ‘physical literacy’: dit bestaat uit verschillende elementen die samen de bouwstenen vormen voor een leven lang bewegen, van jong tot oud. Iemand die physical literate is, heeft een goede motorische vaardigheid, een positieve houding ten opzichte van sport en bewegen, voldoende kennis over het belang van sport en bewegen en is in staat om een sport- en beweegomgeving voor zichzelf te creëren. We combineren de theorie met de praktijk: hoe wordt physical literacy al gebruikt in de praktijk en wat kun jij ermee als beleidsmaker? Je krijgt praktische handvatten om mee aan de slag te gaan en tot slot bieden we je inspiratie aan de hand van een panelgesprek over dit thema. We sluiten af met de gelegenheid tot netwerken tijdens de borrel.
Het aantal senioren in Nederland neemt enorm toe en zal de komende jaren alleen maar verder groeien. Voor de fitte (vaak jongere) senior heeft bewegen een preventieve werking. Voor de inmiddels kwetsbare senior zorgt bewegen voor (zoveel mogelijk) behoud van lichamelijke en mentale fitheid. Na een inleiding door een hoogleraar komen voor beide doelgroepen vertegenwoordigers (waaronder interventie-eigenaren) van succesvolle praktijkvoorbeelden aan bod. Afsluitend volgt een interactief tafelgesprek met de hoogleraar, specialisten van Kenniscentrum Sport & Bewegen en professionals uit de praktijk. Dit webinar over preventie en behoud van lichamelijke, cognitieve en mentale fitheid wordt afgetrapt door een hoogleraar, die ingaat op de noodzaak en effecten van bewegen. Ook delen praktijkprofessionals - waaronder interventie-eigenaren - succesvolle praktijkvoorbeelden, gericht op jonge senioren (preventie) en kwetsbare senioren (behoud). Daarbij hebben deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen aan de hoogleraar, specialisten van Kenniscentrum Sport & Bewegen en de professionals uit de praktijk. Voor wie? Beleidsadviseurs (sport, gezondheid, welzijn), buurtsportcoaches, sportprofessionals, social werkers, zorgprofessionals.
Hoe daag je jongeren uit om te bewegen en zorg je ervoor dat ze minder zitten? Tijdens dit webinar gaan we in gesprek met verschillende sport- en beweegprofessionals én een aantal jongeren.  We nemen je mee in sport- en beweeggedrag van jongeren. Suzanne Dölle, senior onderzoeker en adviseur bij Youngworks, gaat in gesprek met jongeren over hun drijfveren en belemmeringen rondom sporten en bewegen. Tijdens een tafelgesprek bespreken we verschillende factoren die invloed hebben op sport-, beweeg- en zitgedrag van jongeren en hoe je hier op in kunt spelen. We belichten succesverhalen en uitdagingen met Marieke Fix, practor Gezondheid, Sport en Bewegen, Bastiaan Plaizier, domeinmanager sport ROC Amsterdam en Mike Peters, teamleider Stanislas Beweeg-vmbo/mavo. Bij dit gesprek betrekken we ook de jongeren om mee te denken in kansen en oplossingen. Tijdens deze sessie krijg je voldoende tips om jongeren te betrekken en samen aan de slag te gaan met drijfveren en belemmeringen. Voor wie? Beleidsadviseur (medewerker), Buurtsportcoach, Onderwijsprofessional, Sportaanbieder, Sportprofessional en de Zorgprofessional.
Hoe breng je 0-2 jarige kinderen in beweging vanuit jouw rol als JGZ-professional, pedagogisch medewerker of kinderfysiotherapeut? Tijdens dit webinar kijken we naar de omgeving waarin deze allerjongsten opgroeien en het voorbeeldgedrag van ouders en opvoeders.  Zo neemt David Woutersen (Sportbedrijf Rotterdam) je mee in een praktijkvoorbeeld uit Rotterdam over de drijfveren en belemmeringen van ouders met jonge kinderen als het gaat om bewegen. Sanne Veldman (Mulier Instituut) duikt in de laatste inzichten in de behoeften van professionals die werken met jonge kinderen vanuit verschillende peilingen. Het webinar sluit af met een panelgesprek over hoe je praktisch aan de slag gaat met bewegen bij deze allerjongsten. Je kunt rekenen op een goede dosis inspiratie, handvatten en tips voor in de praktijk. Voor wie? JGZ-professionals, pedagogisch medewerkers en kinderfysiotherapeuten
Urban Sports is meer dan alleen een skatebaan.  In dit webinar ontdek je hoe de diversiteit aan sporten, verschillende culturen en behoeften succesvol te combineren zijn aan de hand van een praktijkvoorbeeld van gemeente Nijmegen. Daarna biedt Froukje Smits (Hogeschool Utrecht) inzicht in hoe je participatie inzet en bespreken we aan de hand van een aantal concrete voorbeelden het spanningsveld tussen beleid en uitvoering met gemeente Nijmegen en ontwerpbureau NineYards. Tot slot bespreken we uitdagingen zoals inclusiviteit (meiden, mensen met een beperking) en langdurige trajecten. Voor wie? Beleidsadviseurs (medewerker), Buurtsportcoaches en Onderwijsprofessionals.
Het schoolplein is een gouden kans voor de dynamische schooldag. Maar hoe benut je het schoolplein optimaal? Tijdens dit webinar vertelt Mirka Janssen (Hogeschool van Amsterdam) over het belang van buitenspelen en het stimuleren van beweeggedrag op het schoolplein. We nemen je mee aan de hand van concrete voorbeelden en uitdagingen in de inrichting van het schoolplein en de organisatie en begeleiding van het stimuleren van bewegen op het schoolplein. Aan tafel schuift Rob Heidenreich, directeur van 't Lichtpunt aan, Nick Keijser, vakleerkracht bewegingsonderwijs, Steven Mauw van PLAYgrounds en Bastiaan Goedhart van Alles in beweging. . Zij geven concrete handvatten over hoe je de eerste stap richting een beweegstimulerend schoolplein zet. Voor wie? Beleidsadviseurs (medewerker), Buurtsportcoaches, JGZ professionals,  Onderwijsprofessionals en Pedagogisch medewerkers.
In dit webinar vertelt Lilith Smidts-Lefever (Expertisecentrum Sterk uit Armoede) over haar eigen armoedesituatie en neemt ze ons mee in de leefwereld van mensen in armoede (jong en oud). Daarbij is er veel aandacht voor de hoe-vraag: wat maakt het dat zij (vaak) niet sporten? Lilith deelt haar ‘zoektocht’ van de afgelopen maanden: ze is op pad geweest om overal in praktijk en beleid op te halen ‘hoe’ we hier iets in kunnen veranderen. Enkele van deze professionals vanuit beleid (gemeente) en de praktijk lichten samen met Lilith toe hoe ze met deze thematiek aan de slag zijn gegaan. Voor wie? Beleidsadviseurs (sport, gezondheid, armoede, participatie, jeugd), jongerenwerkers, buurtsportcoaches, social werkers, JGZ-professionals en leefstijlcoaches.
Kinderen met een motorische achterstand zijn minder actief dan leeftijdsgenoten, zowel bij de sportvereniging, tijdens de gymles en bij het buitenspelen in de buurt. Benieuwd naar wat je kunt doen om hen te betrekken en te motiveren? Tijdens deze sessie deelt onze specialist in beweeggedrag, Hilde Krajenbrink, de laatste inzichten uit de onderzoekswereld rondom kinderen met een motorische achterstand. Je krijgt inzicht in wat we weten over hun deelname aan sport- en beweegactiviteiten. Daarna bespreken o.a. Bert Steenbergen (Radboud Universiteit) en Johannes Noordstar (Wilhelmina Kinderziekenhuis) aan de hand van casussen van kinderen met een motorische achterstand hoe je hen kunt motiveren en betrekken tijdens beweegaanbod en hoe je ervoor zorgt dat iedereen het leuk heeft. Voor wie? Buurtsportcoaches, Onderwijsprofessionals, Sportprofessionals en Zorgprofessionals.
Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.

Praktische informatie

Begin: 6 november 2023
Einde: 9 november 2023

Adres:
hybride (zowel online als fysiek)
Nederland

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement