Professionals stimuleren we via de training ‘In gesprek over een gezonde leefstijl’ om gebruik te maken van de argumentenkaartjes als gesprekstool
Om een gezonde leefomgeving te creëren, verbindt het Team JOGG-Zaanstad zoveel mogelijk professionals, vrijwilligers, bewoners en het bedrijfsleven. Wij stimuleren hen om vanuit hun rol bij te dragen aan een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders.
Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd in opdracht van JOGG-Zaanstad: Inwoners van Zaanstad Zuidoost over het recept van een gezonde opvoeding. Pharos gebruikte de argumentenkaartjes als gesprekstool om aan te sluiten bij wat ouders belangrijk vinden in de opvoeding van hun kinderen. De uitkomst was voor ons verrassend, we hadden niet verwacht dat zelfvertrouwen zo hoog zou scoren bij de ouders in zuidoost. In onze gezonde leefstijlcursus ZaansFit is zelfvertrouwen nu duidelijker als thema benoemd.
Annelijn de Ligt
Teamlid JOGG-Zaanstad, werkzaam bij GGD Zaanstreek Waterland
Professionals stimuleren we via de training ‘In gesprek over een gezonde leefstijl’ om gebruik te maken van de argumentenkaartjes als gesprekstool. Deelnemers krijgen de kaartjes dan standaard mee na de training. Niet iedereen maakt er vervolgens gebruik van. Vooral jeugdverpleegkundigen en pedagogen die veel in contact zijn met anderstalige en laaggeletterde ouders zijn blij met de kaartjes.
Tot slot zetten we de kaartjes in bij focusgroepen en workshops voor ouders, bijvoorbeeld over gezond opvoeden of over buiten spelen. Door de kaartjes ontstaat er interactie tussen ouders en bepalen zij de gespreksonderwerpen samen. Ook helpen de kaartjes mee om elkaar in korte tijd te leren kennen en overeenkomsten te zien. Soms vergeten ze zelfs de ‘workshopleider’!
Gerelateerde producten
Aan de slag met jeugd in armoede
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennisproducten op het gebied van jeugd in armoede? We helpen je graag op weg
Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk
De overzichtspagina ‘Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk’ geeft jou als beleidsadviseur of prakijkprofessional inzichten en handvatten om kinderen en jongeren in kwetsbare situaties te ondersteunen, zodat ook zij kunnen profiteren van de positieve effecten van sport en bewegen.
De positieve invloed van sport op ons welzijn
De diapresentatie op deze pagina geeft beleidsmedewerkers en sportprofessionals inzicht in de maatschappelijke waarde van welzijn en kan dienen als gespreksopener met collega’s, partners, financiers, en beleidsmakers.