Spring naar content

Om een gezonde leefomgeving te creëren, verbindt het Team JOGG-Zaanstad zoveel mogelijk professionals, vrijwilligers, bewoners en het bedrijfsleven. Wij stimuleren hen om vanuit hun rol bij te dragen aan een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders.


Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd in opdracht van JOGG-Zaanstad: Inwoners van Zaanstad Zuidoost over het recept van een gezonde opvoeding. Pharos gebruikte de argumentenkaartjes als gesprekstool om aan te sluiten bij wat ouders belangrijk vinden in de opvoeding van hun kinderen. De uitkomst was voor ons verrassend, we hadden niet verwacht dat zelfvertrouwen zo hoog zou scoren bij de ouders in zuidoost. In onze gezonde leefstijlcursus ZaansFit is zelfvertrouwen nu duidelijker als thema benoemd.


Annelijn de Ligt
Teamlid JOGG-Zaanstad, werkzaam bij GGD Zaanstreek Waterland


voorbeeld van de argumentenkaartjesProfessionals stimuleren we via de training ‘In gesprek over een gezonde leefstijl’ om gebruik te maken van de argumentenkaartjes als gesprekstool. Deelnemers krijgen de kaartjes dan standaard mee na de training. Niet iedereen maakt er vervolgens gebruik van. Vooral jeugdverpleegkundigen en pedagogen die veel in contact zijn met anderstalige en laaggeletterde ouders zijn blij met de kaartjes.


Tot slot zetten we de kaartjes in bij focusgroepen en workshops voor ouders, bijvoorbeeld over gezond opvoeden of over buiten spelen. Door de kaartjes ontstaat er interactie tussen ouders en bepalen zij de gespreksonderwerpen samen. Ook helpen de kaartjes mee om elkaar in korte tijd te leren kennen en overeenkomsten te zien. Soms vergeten ze zelfs de ‘workshopleider’!

Gerelateerde producten

Wijktekening

Ben jij benieuwd welke organisaties en professionals er in de wijk zijn om mee samen te werken op het gebied van sport en bewegen? Met de Wijktekening krijg je een overzicht.

Handreiking Versterken van je sportklimaat

Als beleidsadviseur aan de slag met een pedagogisch sportklimaat binnen je gemeente? Deze handreiking biedt praktische richtlijnen, inzichten en inspiratie om concrete stappen te zetten richting sportaanbieders en zo voor alle deelnemers een optimaal jeugdsportklimaat te creëren.

Infographic Besparing zorgkosten senioren

Met deze infographic krijg je als beleidsadviseur – of zorg-, welzijns- en sportprofessional – beeld van de zorgkosten die bespaard kunnen worden als een 55-plusser, die nog niet aan de beweegrichtlijnen voldoet, hier wel aan gaat voldoen.