Spring naar content

15% Van de kinderen speelt nooit buiten. Buitenspeelcoalitie luidt noodklok

Buitenspeeldag wordt uitgebreid naar Buitenspeelweek 

Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni a.s. vindt de eerste editie van de Buitenspeelweek plaats. In deze week vraagt de Buitenspeelcoalitie aandacht voor haar missie: buitenspelen, sporten en bewegen voor alle kinderen in Nederland mogelijk maken. Kinderen, jongeren, ouders, maar ook beleidsmedewerkers en bedrijven worden, door middel van diverse activiteiten, opgeroepen om naar buiten te gaan of om buitenspelen mogelijk te maken. Dat is nodig ook, want de cijfers liegen er niet om. Als partner van de Buitenspeelcoalitie wil Kenniscentrum Sport & Bewegen zich inspannen om buitenspelen leuker te maken voor kinderen. 

Tijd voor een buitenspeelrevolutie 

Buitenspelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Met de Buitenspeelweek vraagt de Buitenspeelcoalitie aandacht voor dit thema. En stimuleren ze kinderen en jongeren om naar buiten te gaan. Tegenwoordig spelen kinderen zes keer minder buiten dan de ouders van de kinderen in hun jeugd en maar liefst 15% van de kinderen speelt zelfs nooit buiten. Dat moet anders. Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton: “Buitenspelen en sporten, is nu belangrijker dan ooit. Tijdens de corona pandemie is 80% van de jongeren minder gaan bewegen. Niet alleen liggen corona-kilo’s op de loer, maar ze missen ook het contact met hun vrienden. Er is geen positieve uitlaatklep en daardoor zitten veel kinderen ook slechter in hun vel. Met de Buitenspeelweek willen we heel Nederland oproepen meer buiten te spelen en te bewegen. Laat dit het begin zijn van een buitenspeelrevolutie!” 

Gebundelde krachten 

De Buitenspeelweek is een initiatief van de Buitenspeelcoalitie. Initiatiefnemers Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation hebben samen met kennis- en onderzoekspartners het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport & Bewegen de handen ineengeslagen om samen meer kinderen en jongeren structureel in beweging te krijgen. De Buitenspeelcoalitie wordt hierbij ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. 

Eerste editie van de Buitenspeelweek 

Om meer impact te maken, wordt de bekende Buitenspeeldag uitgebreid naar de Buitenspeelweek. Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni aanstaande vindt de eerste editie plaats. De week wordt op woensdag afgetrapt met de Buitenspeeldag en er worden twee webinars georganiseerd. Op woensdag 9 juni streamen we een webinar voor ouders en organisatoren die op zoek gaan naar het antwoord op de vraag hoe je buitenspelen en bewegen leuk maakt. Waar op donderdag 10 juni een webinar voor beleidsmakers plaatsvindt tijdens de Buitenspeelweek. Ook komt er een toolkit beschikbaar. Deze zit boordevol sport- en spel inspiratie, praktische tips en promotiemateriaal voor ouders en organisatoren.

Kom jij buitenspelen op woensdag 9 juni om 20.00 uur?

Meld je snel aan voor het webinar ‘Hoe maken we buitenspelen leuk?’ op woensdagavond 9 juni. Waarom is buitenspelen belangrijk? Hoe kan je als ouder of professional buitenspelen stimuleren? Hoe zorg je dat kinderen naar buiten gaan? In het webinar gaat Hannelore Zwitserlood op zoek naar antwoorden om buitenspelen leuk te maken. Zo worden kinderen geïnterviewd en gaan we in gesprek met deskundigen uit de wetenschap en uit de praktijk. Wil jij hierbij zijn? Het webinar is voor iedereen gratis toegankelijk – samen maken we buitenspelen leuk! 

Kan jij er niet bij zijn? Jammer! Meld je aan om een replay te ontvangen in je mailbox.

De Buitenspeeldag 

Al 14 jaar organiseren Jantje Beton en Nickelodeon de Buitenspeeldag waarop gevierd wordt hoe belangrijk buitenspelen is. Kinderen kunnen in dit (corona) jaar de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt. Op de website van de Buitenspeeldag is meer informatie te vinden waar de posters verkrijgbaar zijn en zie je wat Content Creator Sara Dol allemaal van plan is op 8 juni. Om de dag kracht bij te zetten, gaan tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. tussen 13.00 en 17.00 uur op zwart. 

Doe jij ook mee?

Op de website www.buitenspeelweek.nl is alle informatie over de verschillende programmaonderdelen en de Buitenspeelcoalitie terug te vinden.