Spring naar content

De buurtsportcoach als katalysator voor een beweegvriendelijke omgeving

Sport en bewegen in de openbare ruimte en een beweegvriendelijke omgeving zijn thema’s die steeds meer aandacht krijgen, zowel beleidsmatig als maatschappelijk als in de praktijk van sport- en beweegprofessionals. Een beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten. Met de verspreiding van kennis en inspiratie aan professionals en beleidsmakers zet Kenniscentrum Sport & Bewegen zich in om de openbare ruimte zo stimulerend, uitnodigend en inclusief mogelijk in te richten.

Hoe ga je aan de slag met het werken in en aan een beweegvriendelijke omgeving? Hoe doe je dat in de praktijk? Met wie werk je samen, wat is de beleidscontext van een beweegvriendelijke omgeving, hoe haal je wensen van inwoners op ten aanzien van sport en bewegen in de openbare ruimte of hoe werkt dat eigenlijk als je een fysieke plek beweegvriendelijk wilt maken? Op dit soort praktische vragen geeft www.beweegvriendelijkebuurt.nl antwoord!

In deze online leeromgeving willen we buurtsportcoaches en andere professionals helpen bij het werken in en aan een beweegvriendelijke omgeving. Aan de hand van vijf thema’s (beleid, sport en bewegen, inwonersparticipatie, samenwerken en fysieke omgeving) vergroot je jouw kennis over een beweegvriendelijke omgeving. Een aantal praktische instrumenten om direct in te zetten staat ook voor je klaar. Net als een behulpzaam stappenplan bij het ontwikkelen en realiseren van een beweegvriendelijke omgeving.

Beweegvriendelijkebuurt.nl is het resultaat van het onderzoek ‘Buurtsportcoach als katalysator voor beweegvriendelijke buurten’. Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Penvoerder Fontys Sporthogeschool heeft dit onderzoek uitgevoerd in een consortium met Hanze Hogeschool, Fontys Hogeschool voor Social studies, Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB), Kennislab BIOR Noord, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten, TU Eindhoven en Fontys Hogeschool Economie & Communicatie.

Neem een kijkje op de website en ga aan de slag met alles wat we voor je klaar hebben staan. Breng ook eens een bezoek aan onze themapagina beweegvriendelijke omgeving.