Spring naar content

Meteen aan de slag?

Het inrichten van een beweegvriendelijke omgeving kun je op verschillende manieren aanpakken. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt voor iedereen die aan de slag wil met het thema. Hierin vind je naast de diverse tools en instrumenten ook een grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis, relevante artikelen en voorbeelden uit de praktijk.

Beweegvriendelijke omgeving in het kort

Voor een goede gezondheid is het noodzakelijk dat mensen voldoende bewegen. Een leefomgeving die uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een beweegvriendelijke omgeving zet namelijk aan tot meer bewegen en draagt bij aan zowel het verminderen van overgewicht als een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast heeft meer lichamelijke beweging door fietsen en lopen in een stedelijke omgeving een positieve werking op de kwaliteit van onze leefomgeving.

Afstemming hardware, software en orgware

Hoe een beweegvriendelijke omgeving eruitziet, is altijd afhankelijk van de lokale context. Wel bestaat die altijd uit drie componenten: hardware, software en orgware. We spreken van een beweegvriendelijke omgeving wanneer deze elementen goed op elkaar afgestemd zijn. Dit is altijd maatwerk.

BVO-model

Kunnen we je ergens mee helpen?

Praktijkvoorbeeld: De Leuke Linde (Arnhem)

Een aantrekkelijke openbare leefomgeving nodigt jong en oud uit om te spelen én om voldoende te bewegen. Maar hoe doe je dat? We nemen een kijkje bij speeltuin De Leuke Linde in Arnhem.

Meer weten over het agenderen, analyseren of ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving? Op Allesoversport.nl vind je meer inspiratie en concrete voorbeelden om mee aan de slag te gaan.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Jeroen Hoyng

  • Specialist

Vrijetijdwetenschapper die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Werkervaring bij universiteit, sportbond, provinciale sportorganisatie, onderzoeksbureau, gemeente en sinds 2004 bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nu werkzaam als specialist sportinfrastructuur met als doel kennis te verzamelen en delen om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.