Beweegvriendelijke omgeving
Een beweegvriendelijke omgeving (BVO) is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten. Maar hoe zorg je ervoor dat je de openbare buitenruimte zo uitnodigend en inclusief mogelijk inricht? Hier vind je tips, inspiratie en handvatten om je verder te helpen.
Meteen aan de slag?
Welke stappen zijn er nodig om een beweegvriendelijke omgeving te ontwerpen, te realiseren én te borgen? In onze e-learning nemen we je mee door ‘De negen stappen naar een beweegvriendelijke omgeving’. Zo weet je altijd waar je staat!
Beweegvriendelijke omgeving in het kort
Voor een goede gezondheid is het noodzakelijk dat mensen voldoende bewegen. Een leefomgeving die uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een beweegvriendelijke omgeving zet namelijk aan tot meer bewegen en draagt bij aan zowel het verminderen van overgewicht als een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast heeft meer lichamelijke beweging door fietsen en lopen in een stedelijke omgeving een positieve werking op de kwaliteit van onze leefomgeving.
BVO Kennisdossier
Het inrichten van een beweegvriendelijke omgeving kun je op verschillende manieren aanpakken. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt voor iedereen die aan de slag wil met het thema. In ons BVO Kennisdossier vind je naast de diverse tools en instrumenten ook een grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis, relevante artikelen en voorbeelden uit de praktijk.

Buiten bewegen voor iedereen
Hoe faciliteer en stimuleer je verschillende groepen om meer te gaan sporten, spelen en bewegen in de openbare ruimte?Je leest het in onze inspiratiegids Inclusieve Beweegvriendelijke Omgeving.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Dianne Scholte
Onze leefomgeving speelt een belangrijke rol in ons beweeggedrag. Als specialist vertaal ik (wetenschappelijke) kennis over de relatie tussen de omgeving en gezondheid en bewegen naar praktisch inzetbare instrumenten. Mijn achtergrond ligt bij sociale geografie, planologie en gezondheidsbevordering. Zo help ik jou als beleidsmaker, stedenbouwkundige, sportaanbieder, zorgprofessional, sociaal werker of (beweeg)docent bij het creëren van een gezonde en beweegvriendelijke leefomgeving, die voor iedereen toegankelijk is.
Ilja van Holsteijn
- Manager Waarde van sport en bewegen
Een groot deel van mijn carrière heb ik me bezig gehouden met het beweegvriendelijker maken van wijken in Nederland en daarbuiten. Als specialist beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur richt ik me op het toepassen van die ervaring, gecombineerd met de beschikbare wetenschappelijke kennis om onze steden, dorpen en buitengebieden nog beweegvriendelijker te maken voor iedereen. Niet alleen door naar de hardware te kijken, maar altijd in combinatie met de juiste organisatie er omheen en bijbehorende activatie.
Jeroen Hoyng
- Specialist
Vrijetijdwetenschapper die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Werkervaring bij universiteit, sportbond, provinciale sportorganisatie, onderzoeksbureau, gemeente en sinds 2004 bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nu werkzaam als specialist sportinfrastructuur met als doel kennis te verzamelen en delen om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.