Spring naar content

De praktijk in beeld: inzetten op bewegen vanuit de kinderopvang

Aandacht voor bewegen is haast vanzelfsprekend voor kinderopvangorganisatie KinderRijk. Dat voldoende bewegen de ontwikkeling van jonge kinderen ten goede komt, beseffen de pedagogisch professionals daar maar al te goed. Daarom zijn ze aan de slag gegaan met een beweegbeleid. Van daaruit is het stimuleren van bewegen verder uitgerold richting de dagelijkse praktijk.

Beweegbeleid kinderopvang

Als kinderopvangorganisatie kun je het beweeggedrag en daarmee de ontwikkeling van kinderen bevorderen. Dit vastleggen in beleid is belangrijk, vindt ook Diana Turkenburg-de Haan, programmamaker en pedagogisch professional bij KinderRijk: ‘Beleid hebben voor bewegen binnen de kinderopvang is belangrijk omdat beleid kaders en richting geeft. Samen met de mensen die beleid maken en met de mensen op de werkvloer kun je invulling geven aan het stimuleren van de motorische ontwikkeling van de kinderen’. Meer over de ervaring van Diana en manager pedagogiek Willemien Wildeboer zie je in deze video.

Hoe je met het opzetten van beweegbeleid aan de slag gaat, lees je in de online informatietool Beweegbeleid kinderopvang.

Mini-learning motorische ontwikkeling

Hoe je de motorische ontwikkeling van jonge kinderen vervolgens stimuleert, ontdek je in de Mini-learning. ‘De Mini-learning geeft extra kennis, en voor de mensen die er al bekend mee zijn is het opfrissen van wat ze eigenlijk al weten’, aldus Diana. Stapsgewijs leer je waarom bewegen belangrijk is, op welke ontwikkelgebieden het invloed heeft en welke andere leefstijlelementen ermee samenhangen, zoals slaap en voeding. Na een korte check met wat vragen om na te gaan of de kennis goed is overgekomen, kun je kosteloos de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen. Praktische tools waarmee je als pedagogisch medewerker aan de slag kunt op de groep en richting ouders. Hoe KinderRijk de Mini-learning, Beweegspelletjes en Praatplaten inzet, vertellen Diana en pedagogisch medewerker Claudia Touw in deze video.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!