Spring naar content

De SROI van sport en bewegen is opnieuw berekend

De SROI (Social Return On Investment) van sport en bewegen is een manier om het maatschappelijk rendement van investeringen in sport en bewegen uit te drukken. De SROI is opnieuw berekend op basis van data over 2022 en komt nu uit op 2,76. De maatschappelijke opbrengsten zijn dus 2,76 keer hoger dan de kosten. Die positieve opbrengst schuilt bijvoorbeeld in gezondheidswinst, een hogere levensverwachting en lagere zorgkosten. En ook in lager ziekteverzuim op de arbeidsmarkt en een hogere kwaliteit van leven. Kortom: investeren in sport en bewegen loont.

Over het SROI-onderzoek

In 2019 voerden adviesbureau Rebel en het Mulier Instituut het eerste SROI-onderzoek uit op verzoek van Kenniscentrum Sport en Bewegen. Dit is gedaan met de door Ecorys eerder berekende sociaaleconomische waarden van sport en bewegen. In 2022 is dit onderzoek herhaald en is de methode gewijzigd. In 2024 heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen op basis van de meest recent beschikbare data en de gewijzigde methode de SROI opnieuw geschat.

Wat zegt de SROI ons

Het SROI-onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om als maatschappij te blijven investeren in sport en bewegen. Voor de belastingbetaler is het een verantwoording van het geld dat wordt uitgegeven. En het cijfer helpt politici en bestuurders ervan te overtuigen dat investeren in sport en bewegen loont.

Jouw lokale cijfers in één overzicht

Ook de lokale cijfers zijn aangepast aan de data van 2022. Er is een update van de lokale infographics waarmee in één oogopslag het lokale SROI-cijfer en andere kengetallen rondom sport en bewegen van de gemeente zichtbaar zijn. 

  • Gebruik het bijvoorbeeld om het belang van lokaal investeren in sporten en bewegen nog beter te onderbouwen. 
  • Gebruik de inzichten om het gesprek aan te gaan met wethouders, de gemeenteraad, collega’s en lokale partners op gebied van bijvoorbeeld sport, gezondheid en welzijn. 
  • Gebruik de infographic als startfoto voor de lokale sport- en beweegvisie, sportnota, of het sportakkoord. 

Benieuwd naar de cijfers voor jouw gemeente over 2022? Vraag dan snel de infographic aan. Deze ontvang je binnen vijf werkdagen in je mailbox. Lees hier voorbeelden van hoe verschillende professionals deze infographics gebruiken

Meer informatie over de SROI

De resultaten van de SROI uit 2024 én alle veranderingen van deze SROI zijn terug te vinden op deze pagina. Bekijk de infographic, of lees het artikel ‘SROI: dit is het maatschappelijke rendement van sport en bewegen’. Wil je meer verdieping? Ga dan naar het artikel ‘SROI van sport en bewegen: maatschappelijke opbrengsten zijn 2,76 keer zo hoog als de kosten’. 

Wil je in detail de laatste aanpassingen en duiding van het recente SROI-cijfer weten of heb je vragen over de SROI van sport en bewegen? Neem contact op met specialist Femke van der Pal.